BARCELONA PROTIV PARTIJANERA

Grad s vrhunskim tulumima i još višim kaznama

21.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Barcelona je u posljednjih dvadeset godina iz simpatičnog turističkog odredišta pretvorena u europsku prijestolnicu otvorenih tuluma, zabave i noći koje je teško prepričati jer ih se malo tko sjeća. Gradske vlasti odlučile su tome stati na kraj. Uvode se nove kazne za javno bančenje. Recimo, ako vas uhvate pri uriniranju po javnoj površini – 1500 eura

Nije tajna da se Španjolci znaju provoditi i da su tome podučili hordu turista koji godišnje opsjedaju Barcelonu, ali sada saznajemo i da su spremni naplatiti drakonske kazne. Glavni grad u posljednjih 20 godina praktički je eksplodirao od popularnosti. 1990. godišnji broj posjetitelja bio je 3,79 milijuna, a 2010. – 14 milijuna. Konzekvence su očekivane – cjelonoćni kaos na ulicama gradske vlasti odlučile su staviti pod kontrolu novim cjenikom za delinkvenciju, piše Die Welt.

Gradom su raspačani leci koji navode koliko košta niz radnji koje obično vežemo uz ulični provod. Javno konzumiranje alkohola – 1500 eura. Javno mokrenje – 1500 eura. Neautorizirano prodavanje – 500 eura. Skejtanje ili koturanje u zonama koje za to nisu predviđene – 1500 eura. Grafitiranje – 3000 eura. Ukoliko odlučite noć provesti na plaži, inspekcija će vas rasteretiti za 500 eura. Istu cifru platit ćete za korištenje sapuna pod tušem na plaži.

Španjolska je financijski pothranjena i premda niti izdaleka nije dužna kao Italija, perspektive za razvoj su minimalne. Nezaposlenost je rekordna na području EU-a: 21 posto. Koliko gradske vlasti pokušavaju pokrpati budžet, a koliko dovesti u red raspojasane patrijanere, retoričko je pitanje. Oboje. S obzirom na broj prijava za kršenje javnog reda i mira koji je u 2009. iznosio 111.824, a u 2010. 120.678, možemo samo zaključiti da je partijanje u Barceloni postalo vrlo unosan biznis. Za partibrejkere na vlasti, naravno.