OBRAT NA CVJETNOM

Grad prodao javni interes za 12 milijuna kuna

07.07.2011 u 22:25

Bionic
Reading

Iako je Grad na sebe preuzeo gradnju rampe za podzemnu garažu Cvjetnog, a radove platio Tomo Horvatinčić uz uvjet da mu Grad vrati uloženih 12 milijuna kuna, investitor se odriče te svote ako se Grad odrekne javnog interesa u tom trgovačko-stambenom kompleksu

Javni interes bio je glavni argument gradonačelnika Milana Bandića da se Horvatinčiću dopusti gradnja rampe u Varšavskoj. Taj javni interes trebao se svesti na dvije dvorane u Cvjetnom koje su trebale sadržavati javne sadržaje. No Horvatinčić preko natječaja nije našao zainteresirane za te dvorane te ih želi prenamijeniti u poslovni prostor.

Gradonačelnik Milan Bandić pogodio se s Horvatinčićem, no ne može ništa potpisati bez potvrde Skupštine, kojoj će dokument poslati u rujnu. Zastupnike, od kojih su se mnogi protivili gradnji u Varšavskoj i sudjelovali u prosvjedima, želi pridobiti obećanjem da će novcem obnoviti Palaču Jelačić (Muzej grada Zagreba) i Kino Kalnik. Palaču bi sanirali i u podzemlju izgradili depo za umjetnine od oko 800 metara četvornih, a Kino Kalnik bi pretvorili u plesni centar jer na Črnomercu nema prostora za javnu kulturu.

Ova je odluka donesena, kaže Ivica Lovrić, pročelnik za kulturu, jer je Horvatinčić u nekoliko navrata raspisao natječaj za najam tih dvorana, no nitko se nije javio. Ponudio ih je Gradu, no Grad nema novca niti interesa jer se na tom području nalaze mnogi javno-kulturni objekti, piše Večernji list.

'Grad nema novca i ne može ih uzeti u najam. Prostore smo već iznajmili, za knjižaru i još nešto. Bit će jazza, književnih večeri... Zaposlit će se 70 ljudi', rekao je i dodao da javni interes, na temelju kojeg su izdane dozvole, nije u pitanju jer će obnoviti fasade bloka.


Teodor Celakoski iz Prava na grad, koji je sa Zelenom akcijom organizirao prosvjede zbog ukidanja pješačke zone u Varšavskoj, kaže da su situaciju predvidjeli te su zbog toga i prosvjedovali.

'Od jadnog javnog interesa nije ostalo ništa – ni prolaz, ni fasada ni dvorana. Grad to nije ni trebao platiti jer ima s Hotom nezakonit ugovor koji razmatra Državno odvjetništvo', rekao je.