grad picoka

Grad Đurđevac i pet mačaka podijelili nasljedstvo vrijedno 3,25 milijuna kuna

08.11.2018 u 10:38

Bionic
Reading

Osim pet mačaka koje su naslijedile čak 470.000 dolara, odnosno više od tri milijuna kuna, dio bogatog nasljedstva Marija Horvatek, rođena Đurđevčanka koja se prije nekoliko desetljeća odselila u američki Chicago, ostavila je i rodnom gradu. U Đurđevac je stiglo 30.000 dolara, odnosno nešto više od 195.000 kuna, a tim je novcem ova Đurđevčanka željela pomoći tamošnjoj djeci

'Odlučili smo dobivenim novcem kupiti glazbene instrumente za djecu kako bismo iz ovog lijepog iskustva u dugotrajnoj budućnosti stvarali sreću i veselje najmlađih', rekao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, piše prigorski.hr.

Osim rodnom gradu, dio nasljedstva ostavila je rodbini, iako njenih nasljednika u Đurđevcu više nema. O njenoj majci Katici Legradi brinula se Ana Matejak, čiji su kći i zet, Roza i Branko Vukres, danas u poodmakloj dobi, ali se sjećaju Marije Horvatek rođene Legradi.

'U jednom od pisama koja je slala majci Katici, Mara je napisala kako će sve svoje bogatstvo ostaviti osobi koja će je dohraniti, dakle mojoj majci, odnosno nama', ispričala je Roza Vukres za prigorski.hr i dodala kako se sjeća da je Mara slala majci čestitke za Božić s po jednim dolarom u kuverti.

No Marija Horvatek najveći dio svojega nasljedstva, čak 470.000 dolara, što je nešto više od tri milijuna kuna, ostavila je svojim mačkama. Pet mačaka, o kojima se brine Eva Barcelona, imat će pravo na taj novac do svoje smrti. Mačke su naslijedile sav namještaj, kuće, automobile, nakit, srebrninu, knjige i svu ostalu imovinu koju je Horvatek posjedovala. Bogata ljubiteljica mačaka umrla je krajem prosinca 2016. godine te je odvjetnička procedura oko oporuke trajala skoro dvije godine.