SASTANAK DRŽAVNOG VRHA

Grabar-Kitarović i Plenković razgovarali o Rusiji, detalji nepoznati

26.03.2018 u 09:08

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će sastanak državnog vrha na temu Rusije biti održan u večernjim satima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Vladu je stigla u jutarnjim satima, prije izmještanja ureda u Karlovac

Na sastanku državnog vrha Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković razmatrali su mjere protiv Rusije, nakon što su se europski čelnici složili da je Rusija 'vrlo vjerojatno' odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

S obzirom da predsjednica sljedećih nekoliko dana izmješta svoj ured u Karlovac, očekivalo se da će sastanak biti održan u predvečernjim satima, no Kolinda Grabar-Kitarović u Vladu je stigla u jutarnjim satima, javlja N1.

Nova TV javlja da je u Vladi bio i britanski veleposlanik Andrew Dalgleish.

Malo prije 10 sati završio je sastanak državnog vrha, a iz zgrade Vlade izašao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, no o razgovorima nije želio ništa reći.

'Ovo je bio neformalni sastanak o nekoliko tema i ne mogu vam reći ništa. Imali smo zatvoreni sastanak i konzultacije. Budući da konzultacije još traju, ne mogu vam govoriti o pojedinostima', rekao je Jandroković novinarima na Markovom trgu.

Iza 10 sati iz Vlade je izašao i ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

Za sutra je najavljen i sastanak Vijeća za obranu na kojem bi se trebalo razgovarati o kupnji novih borbenih zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Podsjetimo, europski čelnici su prošli tjedan na sastanku Europskog vijeća zaključili da je Rusija najvjerojatnije odgovorna za napad nervnim otrovom na ruskog bivšeg špijuna. Zbog napada u Velikoj Britaniji ta je država izbacila ruske diplomate, a Rusija je uzvratila protjerivanjem britanskih diplomata i zatvaranjem British Councila.

Isti dan kada je Europsko vijeće iznijelo svoj stav prema Rusiji, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na pobjedi na izborima i pozvala ga u Hrvatsku. Oporba je takav potez predsjednice žestoko kritizirala, a postavilo se i pitanje usklađenosti vanjske politike između Banskih dvora i Pantovčaka.

Zbog toga je sazvan sastanak državnog vrha kako bi se razmotrile mjere protiv Rusije. Iako je Europska unija povukla svog veleposlanika iz Moskve, Plenković je u intervjuu za HRT kazao kako Hrvatska neće povlačiti svog veleposlanika.

  • +13
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: PXL Standard News