sastanak u varšavi

Grabar-Kitarović s Trumpom će razgovarati i o arbitraži sa Slovenijom

06.07.2017 u 07:47

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi na summitu Inicijative triju mora u Varšavi, gdje će imati i bilateralni susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Inicijativa triju mora uključuje 12 država, neke starije članice EU nisu joj sklone, a SAD ju podupiru. To pokazuje i sudjelovanje Donalda Trumpa koji će na trgu Krasinski u 13 sati održati i prvi javni govor u Europi otkako je predsjednik.

Nije riječ ‘o trojanskom konju SAD-a‘ niti o stvaranju podjela u Uniji, a cilj Inicijative je čvršća veza zemalja srednje Europe i jačanje EU, poručila je uoči sastanka predsjednica Grabar-Kitarović.

'Dolazak predsjednika Trumpa pokazuje ne samo važnost inicijative, već i potvrđuje činjenicu da je ovo najveća, najsnažnija međunarodna inicijativa koju je Hrvatska poduzela i na koju će doći jedan američki predsjednik kako bi dao svoju potporu i kako bismo uspostavili čvršće veze', poručila je Grabar Kitarović.

Predsjednica će se oko podneva susresti s Trumpom. Na polusatnom bilateralnom sastanku sudjelovat će i američki ministar financija, a razgovarat će o temama kao što su izbjegavanja dvostrukog oporezivanja i ugovora o izručenjima, stanju na JI Europe, sigurnosti regije i borbi protiv terorizma, a na dnevnom redu će biti i odluka Arbitražnog suda u slovensko-hrvatskom graničnom sporu.