govor u un-u

Grabar Kitarović pred Vijećem sigurnosti: Haški sud za Vukovar nije optužio nikoga!

06.12.2017 u 18:42

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a istaknula je kako Hrvatska smatra da je Haški sud u velikoj mjeri opravdao očekivanja međunarodne zajednice. Međutim, kad se gledaju rezultati privođenju pravdi počinitelja ratnih zločina počinjenih tijekom agresije na Hrvatsku tad je 'umjereno zadovoljna'

Grabar Kitarović je podsjetila kako je Hrvatska prošli je mjesec obilježila obljetnicu ratnih tragedija i zvjerstava počinjenih ujesen 1991. godine.

'Nakon tromjesečne opsade i potpunog razaranja Vukovara, u kojem je sravnjen sa zemljom, grad je sa svojim stanovnicima doživio sudbinu koja se u Europi ne pamti od 2. svjetskog rata. Gotovo tisuću bijelih križeva na vukovarskom groblju podsjećaju na masakr i na žrtve ekshumirane iz masovnih grobnica u gradu i oko njega.

Križevi su također obilježje 86 djece ubijene tijekom opsade Vukovara, od koje je najmlađe imalo samo šest mjeseci. U Hrvatskoj se, da citiram suca Međunarodnog kaznenog suda Cancada Trinidadea, dogodila „agresija, a ne rat. Za te strahote tromjesečne opsade Vukovara Haški sud nažalost nije optužio nikoga', istaknula je predsjednica.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Prilikom osnivanja Haškog suda Vijeće sigurnosti dalo mu je zadatak da utvrdi pojedinačnu kaznenu odgovornost i obvezalo ga na strogo poštivanje postojećih humanitarnih i kaznenih zakona, podsjetila je Grabar Kitarović.

'Mandat suda jest utvrditi pojedinačnu kaznenu odgovornost za počinjena kaznena djela, tj. goniti pojedince zbog konkretnih djela koja su počinili – ni više ni manje od toga. Posljedično, odbijamo tumačenja nedavne presude u predmetu Prlića i drugih da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima pred sudom. Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje kaznene odgovornosti Hrvatske ili njena vodstva navodi na krivi trag i pogrešno je', naglasila je predsjednica.

Podsjetila je kako su Hrvati u BiH bili žrtvama ratnih zločina koje je počinila većinski bošnjačka Armija BiH, posebice u Srednjoj Bosni. "Ti zločini još nisu kažnjeni", naglasila je.

Pozvala je čelnike svih Hrvatskoj susjednih država da presude Haškog suda ne tumače pogrešno niti da se zlorabe.

'Ovaj trenutak smatra početkom novog razdoblja, razdoblja međusobnog razumijevanja, poštovanja i povjerenja', rekla je Grabar Kitarović.