JEDNO OD RJEŠENJA KRIZE

Grabar Kitarović: Opravdano je postojanje županija

13.04.2015 u 18:54

Bionic
Reading

U povodu Dana Karlovačke županije na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Zorin domu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da joj je drago da ta županija 'unatoč krizi i nedostatcima fiskalnog sustava' uspijeva ostvariti i podupirati niz projekata u svim područjima života, te da je 'zajedništvo ključ tog uspjeha'

  • Istaknuvši da je zajedništvo bilo ključno i u Domovinskom ratu, kada su gradovi Karlovac, Duga Resa, Josipdol i Ogulin sačuvali prometne komunikacije sjevera i juga, predsjednica je naglasila važnost Karlovca kao industrijskoga grada.

    Industrijska tradicija je sačuvana unatoč velikosrpskim razaranjima i lošim primjerima privatizacije te krizi koja neopravdano dugo traje. Upravo vaša županija pokazuje da je industrijski razvoj moguć, isplativ i održiv i da se može uskladiti sa sve zahtjevnijim ekološkim standardima, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

    Županije - 'konzistentne povijesno-političke i gospodarske cjeline'

    Govoreći o gospodarskoj krizi, istaknula je da je Hrvatska puna sposobnih i kreativnih ljudi, udruga i tvrtaka te da je neopravdana dugotrajna kriza. Dodala je kako je jedno od rješenja i da 'veći dio dohotka ubuduće mora ostajati onima koji su ga ostvarili jer se opravdanost postojanja županija očituje u tome što su one konzistentne povijesno-političke i gospodarske cjeline'.

    'Očito je da je problem u sustavu koji ne omogućava da sposobni dođu do punog izražaja. Jedan je uzrok činjenica da jedinice lokalne i područne samouprave nemaju dovoljno samostalnosti te da je načelo supsidijarnosti samo načelno usvojeno, a da je za puni uspjeh potrebna veća financijska decentralizacija', rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

    Župan Ivan Vučić (HDZ) predstavio je rezultate iz 2014. ističući da su, unatoč smanjenju proračunskog novca, ispunjeni svi ciljevi te da je postignut razvoj, a posebice je pohvalio razvoj jedine županijske poslovne zone u Hrvatskoj, one na mjestu bivše vojarne Logorišta. U vezi s planovima razvoja iz Razvojne strategije do 2020., Vučić je rekao kako se nada da će je 'uspjeti realizirati i da se županije neće u međuvremenu ugasiti'.
    372603 ,377346,377343 ,377339 Predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić (HSP AS) uručio je zaslužnima priznanja, pri čemu je istaknuo da će županije ubuduće biti prepoznate kao nositeljice razvoja svojih sredina i samostalnije u financijskome i operativnom smislu na dobrobit svojega stanovništva.

    Županijska priznanja uručio je ukrajinskom veleposlaniku Oleksandru Levchenku za doprinos u suradnji Karlovačke županije i ukrajinske Mikolajevske oblasti, Miljenku Ožuri za razvoj tehničke kulture, Karlovačkoj građanskoj gardi za njegovanje kulturne baštine, Klubu za podvodne aktivnosti iz Karlovca za razvoj sporta i humanitarnog rada te građevinskoj tvrtki Arkadi za doprinos u razvoju gospodarstva. General pukovniku Miljenku Crnjcu dodjeljeno je priznanje za životno djelo u obrani domovine i očuvanju povijesnih činjenica o Domovinskom ratu.

    Zahvaljujući na javnim priznanjima u ime svih, veleposlanik Levchenko je rekao da su Hrvati prije te krajem šestoga i početkom sedmog stoljeća došli na ovo područje iz Zakarpatja, iz Ukrajine. Ove krajeve oni zovu Bijela Hrvatska, a u našoj domovini, rekao je, 'osjeća se kao Bijeli Hrvat koji je došao kod svojih nakon 1500 godina'.

    Osim predsjednice i veleposlanika Ukrajine, stanovnicima Karlovačke županije njihov su dan čestitali predsjednik HSP AS Ivan Tepeš, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, gosti iz susjednoga Unsko-sanskog kantona u BiH te počasni građanin Karlovca Mate Granić.

    U sklopu posjeta Karlovačkoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je u Karlovcu tvrtku Lana – karlovačka tiskara d.d. i tvrtku Klesarstvo 'Stanković'.