problem broj jedan

Grabar Kitarović nikako da objavi demografske mjere. Evo gdje je zapelo i tko je glavni krivac

28.05.2018 u 06:39

Bionic
Reading

Dok je Vladi u fokusu Agrokor i sve afere vezane uz spašavanje ove kompanije, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije propustila još jednu priliku da istakne kako je demografska kriza problem broj jedan te kako Agrokor nije jedini izazov s kojim se Hrvatska suočava. Unatoč tome, konkretne demografske mjere koje su, kako tvrdi, odavno spremne predsjednica i dalje nije predstavila javnosti. Doznajemo zašto

Grabar Kitarović ne propušta priliku da tijekom javnih nastupa barem jednom spomene demografsku krizu. Tako je bilo i u srijedu u Lici.

'Rješavanju demografske krize posvetila sam se jer je to gorući problem, strateško pitanje opstanka i razvoja društva i države', kazala je predsjednica, dodavši i kako ima pripremljene mjere za rješavanje toga problema, kao i problema blokiranih građana…

'Pozivam Vladu da se zajedno primimo rješavanja tih problema. Agrokor ne može biti izgovor za neprovođenje reformi. Nije to jedini hrvatski problem', rekla je.

>>> 'Problem demografije nije od jučer, rješavat će se i rebalansom proračuna'

Na naš upit kada predsjednica misli objaviti demografske mjere koje je, kako nam ističu u njezinu uredu, ona sama pisala sa svojim savjetničkim timom, odgovaraju s 'vrlo brzo'.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ispada da je glavni problem u Banskim dvorima. Naime, Grabar Kitarović želi predstaviti mjere zajedno s Vladom, što je logičan korak jer predsjednica nema ovlasti za njihovo provođenje. O tome je već razgovarala s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i najavila mu da će predložiti održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske na kojoj bi one bile predstavljene.

'Odgovor predsjednika Vlade na taj prijedlog predsjednica još nije dobila. Ukoliko predsjednik Vlade ne prihvati taj prijedlog, predsjednica će sama predstaviti mjere', rečeno je za tportal iz Ureda predsjednice.

Da je Vlada pitanje demografije stavila u drugi plan, pokazuje i činjenica da Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od veljače, kada je Marin Strmota dao ostavku, nema državnog tajnika za demografiju iako je resorna ministrica Nada Murganić još početkom travnja rekla da će uskoro doći do imenovanja.