UNATOČ OSUDI NDH

Grabar Kitarović nije smekšala Židove, u Jasenovcu tri komemoracije

11.04.2016 u 12:03

Bionic
Reading

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj odlučila je počast žrtvama u Jasenovcu odati 15. travnja na zasebnoj komemoraciji, potvrdio je predsjednik Koordinacije Ognjen Kraus za tportal. Svoju zasebnu komemoraciju 24. travnja održat će i Savez antifašističkih boraca i antifašista. U namjeri da održe zasebene komemoracije i da se ne pridruže onoj službenoj 22. travnja nije ih razuvjerila niti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je na Pantovčaku održala i sastanak s predstavnicima stradalničkih naroda. Uoči sastanka pozvala je na zajedništvo te žestoko osudila NDH

'Koordinacija židovskih općina održat će komemoraciju 15. travnja u 11 sati', potvrdio je još jutros za tportal predsjednik Koordinacije Ognjen Kraus

Kazao je kako još ne zna hoće li se židovskim općinama pridružiti netko drugi te da Koordinacija nije slala pozive. Kako neslužbeno doznajemo, na komemoraciji koju organizira Koordinacija židovskih općina trebao bi se pojaviti i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Među onima koji su, uz Židove, odlučili bojkotirati komemoraciju koju 22. travnja organizira Spomen-područje Jasenovac nalazi se i Srpsko narodno vijeće. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je kako Vijeće još nije donijelo odluku o tome hoće li se pridružiti komemoraciji koju organizira Koordinacija židovskih općina tjedan dana ranije te da bi to trebali odlučiti tijekom dana.

Koordinaciju židovskih općina u odluci da svoju komemoraciju održe 15. travnja, ali i SABA-u nije uspjela ni razuvjeriti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je predstavnike naroda koji su stradali u Jasenovcu pozvala i na  sastanak na Pantovčak. Na sastanku su bili predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

'Sugovornici su se složili s inicijativom Predsjednice Republike o nužnosti otvaranja dijaloga i rasprave o svim otvorenim pitanjima i problemima manjinskih zajednica u Republici Hrvatskoj. Prilikom susreta razgovaralo se o porastu netolerancije i povišenih tonova kojima svjedočimo, a pozvali su na suglasje i iznalaženje zajedničkog odgovora na te izazove', priopćeno je nakon sastanka.

Nakon sastanka izjavu novinarima, prenosi N1, dao je Kraus potvrdivši da se s predsjednicom nisu dogovorili o zajedničkom odlasku u Jasenovac.

'Nismo se dogovorili jer smatramo da se nakon svih događaja, relativizacije ustaštva, nije ništa učinilo. Želimo da se prvo nešto učini, onda ćemo mijenjati odluku. Predsjednica do sada nije ništa učinila', rekao je Kraus te dodao da je današnja i jučerašnja osuda ustaškog režima od predsjednice bila samo 'reakcija na akciju'. Kraus, također, smatra da je očito da se 'lavina i dalje valja', a od vlade i premijera očekuje da nešto učine.

Uoči sastanka, a odmah nakon što je na Pantovčaku primila izaslanika za pitanja Holokausta američkog State Departmenta Nicholasa Deana, Grabar Kitarović obratila se i javnosti te pozvala na zajedništvo.

Kazala je kako je zabrinuta zbog jačanja ideoloških podjela u društvu osobito oko dana sjećanja na nevine žrtve Jasenovca.

'NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog Ustava, a suvremena hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata', rekla je Grabar Kitarović.

'Pozivam sve građane i stranke te Vladu i Sabor da se ujedinimo oko temeljnih vrijednosti društva, a u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja žrtava Jasenovca. Pozvala sam neke od sudionika na razgovor oko komemoracije u Jasenovcu. Cilj mi je smiriti tenzije da dostojno odamo počast žrtvama Jasenovca i kako bismo se prestali dijeliti po ideološkim pitanjima', zaključila je Grabar Kitarović.

Podsjetimo, Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj donijela je odluku o nesudjelovanju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac koju svake godine organizira Javna ustanova Spomen-područje (JUSP) Jasenovac. Razlog tome je, kako su pojasnili, neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja, odgađanje imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva. Tom bojkotu kasnije se pridružilo Srpsko narodno vijeće.

423827,423775,423760,422941