JEZGRA OPSTOJNOSTI

Grabar Kitarović ne želi nikome na crtu dok ne pokažu programe, pa smo proučili njezin. Hrvatsku spominje čak 337 puta, a pogledajte što je još unutra

13.12.2019 u 17:44

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u utrci za novi mandat na Pantovčaku uskratila je hrvatskoj javnosti mogućnost da se u kvalitetu vodećih predsjedničkih kandidata uvjeri i putem TV sučeljavanja. Prije točno pet godina spremno je odmjerila snage s tadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem te s ostalom dvojicom kandidata, Milanom Kujundžićem i Ivanom Viliborom Sinčićem. Danas, međutim, poziva svoje izazivače da s njom sučele programe, uobličene u 'pristojan dokument'

Program Kolinde Grabar Kitarović, nazvan 'Hrvatska ZNA i mora bolje', uobličen je u dokument od 59 stranica, s tim da polovicu čine njezine fotografije i ilustracije velikih formata. Uz ostalo, predlaže niz mjera u segmentu unutarnje politike - od demografije do financija - što je izvan njezinih ustavnih ingerencija, ali predsjednica očigledno povezuje 'osnaživanje hrvatske obitelji kao jezgre hrvatskog društva' s obvezom iz predsjedničke prisege da će kao hrvatski državni poglavar 'čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske'.

'Samo osnaživanjem hrvatske obitelji možemo osigurati dugoročni opstanak i blagostanje hrvatskoga društva, hrvatskog naroda i hrvatske države', navodi se u izbornom programu na 30-ak stranica rastegnutog sadržaja, u kojemu se razni oblici riječi 'Hrvatska' i 'hrvatski' koriste 337 puta.

Izborni program započinje predstavljanjem situacije u državi prije njezina ustoličenja. Bilo je to, kaže ona, 'stanje zapuštenosti i društvene apatije': vanjska politika bila je zatočena u 'regiji', gospodarstvo je jedva disalo, demografijom i ravnomjernim razvojem svih hrvatskih krajeva nije se sustavno bavio nitko, a Domovinski rat i hrvatski branitelji bili su 'izloženi grubim optužbama, pa i represiji'.

U uvodu potom navodi što je sve u prvom mandatu promijenila na bolje i zbog čega je 'ugled Hrvatske u svijetu veći nego ikada prije'. Primjerice, potaknula je zaokret k aktivnoj politici prema Hrvatima u BiH i iseljeništvu, dala opsežan i provediv Prijedlog mjera populacijske politike, a demografija je čak podignuta na europsku razinu imenovanjem potpredsjednice Komisije i povjerenice za demokraciju i demografiju. Domovinski rat i hrvatski branitelji sada imaju dostojanstvo i poštovanje koje zaslužuju.

'Izvukla sam Hrvatsku iz 'Regije' i pozicionirala je tamo gdje pripada – u Srednju Europu', navodi predsjednica, podsjećajući i da je posjetila svaki pedalj Hrvatske te je bila 'aktivna, kritična, konkretna, poduzetna i kreativna'. Priznaje da je imala pogrešaka i propusta, ali je ipak 'pokazala i dokazala' sposobnost da predstavlja i zastupa Hrvatsku, da politički potiče rješavanje problema i predvodi ostvarivanje 'naših ambicija'.

Program se nastavlja sa sedam 'hrvatskih' poglavlja.

1. Hrvatski razvoj

S obzirom na naglašeni demografski problem i to da 'samo osnaživanjem hrvatske obitelji možemo osigurati dugoročni opstanak i blagostanje hrvatskoga društva, hrvatskog naroda i hrvatske države', predsjednica kao nastavak dosadašnje politike predlaže 'mjere za sveobuhvatnu nacionalno svjesnu viziju sinergije obrazovnih, gospodarskih, kulturnih i demografskih politika u svrhu preokretanja negativnih populacijskih trendova i poboljšanja socijalnih politika'.

Konkretno, zalaže se za delimitiranje rodiljne i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci dopusta, obavezan vrtić nakon treće godine života, besplatan prijevoz za djecu, olakšice i dodatne mjere potpore putem tzv. obiteljske kartice za višečlane obitelji itd. Najavljuje da će i dalje zagovarati porezno rasterećenje obitelji i poduzetnika, okupit će stručnu skupinu kako bi predložila mjere za osiguranje dostupnosti priuštivih nekretnina hrvatskim obiteljima i ostat će 'prva hrvatska gospodarska diplomatkinja'. Predložit će stručnu raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, ustrajati na jačanju dostojanstva hrvatskog seljaka, inzistirati na reformi javne uprave. Također, predložit će stvaranje nacionalne zaklade za stipendiranje izvrsnih studenata za nastavak školovanja na vrhunskim svjetskim sveučilištima (uz uvjet njihova povratka i rada u Hrvatskoj) te će iskoristiti stečene kontakte i lobirati kako bi Hrvatska postala financijsko središte ovoga dijela Europe.

  • +6
Kolinda Grabar Kitarović u Velikom Trgovišću Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

2. Hrvatski identitet

Kako je hrvatski identitet 'pojačano ugrožen fenomenima globalizacije', a 'mlade generacije Hrvata sve manje znaju o svojoj Domovini', predsjednica bi u svom drugom mandatu inzistirala na razrađenim programima poučavanja mladih naraštaja o ključnim pojavama, događajima, protagonistima i herojima novije hrvatske povijesti te Domovinskom ratu. Inzistirat će i na provedbi mjera za izgradnju i promicanje brenda Hrvatske koje je već predložila, a konkretno bi, recimo, predložila da se kompleks zatvora u Staroj Gradiški uredi kao memorijalni muzej žrtava svih totalitarnih i autoritarnih režima. Također, ustrajavat će na povratku preostale kulturne baštine ukradene tijekom Domovinskog rata te za povratak sve hrvatske arhivske građe iz srbijanskih arhiva - to će vezati i s pregovorima Srbije o članstvu u Europskoj uniji.

3. Hrvatska odlučnost

Ovdje je temeljna zadaća i odgovornost usmjerena na zaštitu nacionalnih i državnih interesa, na osiguranje mira i stabilnosti. Predsjednica bi nastavila aktivno raditi na rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata; nastaviti voditi Inicijativu tri mora te jačati veze Hrvatske i vodećih država svijeta; skrbit će se o stručnom i domoljubnom jačanju hrvatske diplomacije i dalje 's našim ljudima u iseljeništvu nastaviti lobirati za Hrvatsku te aktivno raditi na pronošenju dobrog glasa Domovine u svijetu'.

4. Hrvatska pravednost

Uz korupciju kao 'prvi i najveći pokazatelj našega odnosa prema vlastitoj državi', Kolinda Grabar Kitarović piše da namjerava ostati 'dosljedan glas protiv korupcije u hrvatskom društvu'. Nastavit će zagovarati rješavanje problema blokiranih građana primjenom već predloženih mjera, zauzimat će se za pojačanu društvenu skrb o trudnicama i jačanje svijesti o vrijednosti svakog ljudskog života, i dalje će podupirati i predlagati projekte i programe protiv nasilja, za zaštitu žrtava i svih ranjivih skupina.

Uz pojačanu brigu za mlade i osobe s invaliditetom, predložit će izradu državne strategije skrbi o starijim osobama, uz ideju o uspostavi institucije pravobranitelja za pitanje starijih osoba.

5. Hrvatska demokracija

U drugom mandatu predsjednica bi zatražila da se popis birača javno objavljuje dvaput godišnje, ustrajala bi na mjerama za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva, posebice na uvođenju elektroničkog i dopisnog glasanja za sve hrvatske državljane i na proširenju preferencijalnog glasanja tako da se broj preferencijalnih glasova poveća s jednoga na tri. Organizirat će sveobuhvatnu stručnu raspravu o političkom sustavu i ustrojstvu državne vlasti, a nastavit će podržavati načelo da se građani o bitnim društvenim pitanjima mogu izjasniti i referendumom.

  • +12
Kolinda Grabar Kitarović s djecom u kampanji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović

6. Hrvatska sigurnost

Predsjednica bi ustrajavala na mjerama aktivne populacijske politike kao temelja sigurnosne politike: 'izrazito negativni demografski trendovi, koji rezultiraju nenaseljenim ili slabo naseljenim teritorijem, izlažu državu stalnoj ugrozi'. I nadalje će se zauzimati za nastavak postupnog rasta obrambenog proračuna, koji će omogućiti daljnju modernizaciju Hrvatske vojske, branit će čast i ugled vojske i policije.

'Kritizirati pojedine institucije države demokratsko je pravo svakog građanina, no valja razlučiti kritiku od zlonamjernih teza i dokazano senzacionalističkih naslova i napisa radi ponižavanja države i izazivanja nepovjerenja građana upravo u one institucije koje jedine mogu jamčiti njihovu sigurnost. To neću dopustiti', najavljuje Kolinda Grabar Kitarović, ne navodeći koje će represivne mehanizme pritom koristiti.

Predložit će mjere za osnaživanje sustava domovinske sigurnosti, sigurnosno-obavještajnog sustava i nastavit će rad na jačanju hrvatske energetske neovisnosti.

7. Hrvatski optimizam

Konkretno, umrežit će uspješne hrvatske znanstvenike i druge hrvatske uspješne pojedince koji djeluju u inozemstvu; potaknuti uvođenje programa sustavnog mentorstva svih hrvatskih maturanata kod hrvatskih poduzetnika te u javnoj upravi i službama; nastavit će otvarati javni prostor svima koji teže izvrsnosti i rade za opće dobro - jer 'dok je takvih ljudi, a naš ih je narod uvijek imao, bit će i Hrvatske'.

I za kraj, predsjednica i predsjednička kandidatkinja poručuje: 'Ostajem vaša, takva kakva jesam'.

'Sa svojim vrlinama i manama, uspjesima i pogreškama, s iskustvom i političkim kapitalom koji me obvezuju služiti svome narodu i svojoj Domovini. Ostajem s vama, jedna od vas, ista ona Kolinda koja sam bila prije prvog mandata i koja ću biti nakon drugog mandata. Ostajem s vama zato što vjerujem u Hrvatsku, u vas, jer - VI STE HRVATSKA!'