TURNEJA PO OTOCIMA

Grabar Kitarović nakon Molata i Ista posjetila i Silbu

07.04.2016 u 19:27

  • +4

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila otok Molat i njegove stanovnike

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović obišla je u četvrtak i otok Silbu, gdje je razgovarala s djelatnicima Turističke zajednice i predstavnicima Klaster otočnih proizvođača te posjetila ambulantu, koja je jedina medicinska ustanova na svih pet udaljenih zadarskih otoka, a koja nema laboratorij za pretrage.

Predsjednica je kratko razgovarala i s Ivanom Nimcem, predsjednikom Klastera otočnih proizvođača, koji ju je upoznao s radom klastera u kojemu djeluje 68 proizvođača sa svih jadranskih otoka.Zamolili smo predsjednicu da nam pomogne u naporima oko dobivanja poslovnog prostora u Zagrebu kako bi se naši proizvodi mogli prodavati 365 dana u godini, a ne samo ljeti na otocima. Već smo obavili razgovor i s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavom Tolušićem te dobili čvrsta jamstva da će možda već ove godine u glavnom gradu Hrvatske otočni proizvođači dobiti svoj prostor, rekao je Nimac.

Prigodom obilaska ambulante Grabar-Kitarović je, vezano za današnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, podsjetila na važnost brige za zdravlje i prevenciju. Danas je poseban naglasak na prevenciji dijabetesa, što znači da trebamo paziti na ishranu i kretati se, kontrolirati šećer i tlak, rekla je. Dodala je kako je dobro da na otoku postoji ambulanta, ali, kazala je, žao mi je što ne postoji laboratorij jer su laboratorijske pretrage vrlo bitne upravo za preventivu.

Predsjednica Grabar Kitarović, koja je ovaj tjedan privremeno preselila Ured predsjednice Republike u Zadar, ranije danas je posjetila i otoke Molat i Ist, i tom prilikom istaknula da država mora vratiti život na hrvatske otoke i razvijati ih, izrazivši uvjerenje da će nova Vlada i premijer imati sluha za probleme na otocima.

'Moramo vratiti život na hrvatske otoke. Prvo - pojačati prijevoz i pojeftiniti ga, posebno prema udaljenim otocima, drugo - riješiti vodoopskrbu, treće - ulagati u razvoj, obrazovanje, tehnologiju, znanost i inovacije. Kada bi ovi otoci imali širokopojasni internet mladi bi se mogli vratiti, mogli bi živjeti ovdje. Živjeti ovdje, a raditi negdje drugdje. Vjerujem da će nova vlada i novi premijer imati sluha za te probleme', izjavila je predsjednica novinarima.

Upitana kada država misli riješiti imovinsko-pravno pitanje vojnih objekata na otocima, Grabar-Kitarović je kazala kako ona od početka upozorava da je neiskorištenost vojnih nekretnina jedan od najvećih problema u državi kada je riječ o investicijama, a da je za to odgovoran Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Izrazila je i uvjerenje da će novi ravnatelj DUUDI-ja Tomislav Boban dati tome dužnu pozornost. Razgovarala sam o tome i s premijerom Tihomirom Oreškovićem, koji je također svjestan tog problema i uvjerio se u to prilikom posjeta nekim krajevima Hrvatske, rekla je na Istu predsjednica Republike.