KOMUNIKACIJSKA ANALIZA

Grabar Kitarović kao predsjednica, Milanović kao premijer. Peović rasturila, Kolakušić i Pernar razočarali, a Škoro blijed, siv, smrknut i umoran

18.12.2019 u 09:46

Bionic
Reading

Jedanaest predsjedničkih kandidata sučelilo je stavove u utorak navečer u gotovo tri sata dugoj emisiji koju je organizirala Hrvatska radiotelevizija (HRT). Kao i poslije svakog sučeljavanja, dan poslije svode se dojmovi te proglašavaju dobitnici i gubitnici

Mario Petrović, predsjednik uprave, osnivač i suvlasnik Millenium promocije te predsjednik Upravnog vijeća i vlasnik Edward Bernays University Collegea, detaljno je analizirao nastupe svih kandidata na svom profilu na Facebooku. Petrović, koji je u karijeri vodio mnogobrojne komunikacijske projekte u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji s područja gospodarstva, politike i posebno kriznog menadžmenta, smatra da su Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović pobjednici, a Miroslav Škoro gubitnik sučeljavanja HTV-a. Najgori nastup, prema ovom stručnjaku, imali su Mislav Kolakušić i Ivan Pernar dok su mu najveća iznenađenja Anto Đapić i Katarina Peović.

'Sučeljavanje na HTV-u, koje je predugo trajalo, ipak je imalo svojih svijetlih trenutaka, ali je i razotkrilo mnoge nedostatke ponekih kandidata te ukazalo na one koji su zalutali na ove izbore. Nakon više od dva i pol sata mogli smo vidjeti razliku između političara koji imaju kapacitet za obnašanje dužnosti predsjednika RH, pa i s ovim smanjenim ovlastima, i onih koji to nemaju', piše Petrović.

Prema njegovu mišljenju, Zoran Milanović pokazao se kao iskusni politički mačak s devet života, dorastao komunikacijskim izazovima ovakvih javnih nastupa, a i sadržajem nije zaostajao.

>>> Počelo je s migrantima, a završilo sa 'za dom spremni', evo kako je proteklo sučeljavanje predsjedničkih kandidata

Uz bivšeg premijera, navodi, Kolinda Grabar Kitarović vjerojatno je ponajbolje iskoristila televizijski nastup. 'Aktualna predsjednica držala se jednako kvalitetno sve vrijeme sučeljavanja, a i poruke su joj bile izbalansirane i dobro usmjerene njenom biračkom tijelu. Mogli bismo reći da su Milanović i Kitarović bili ‘premijer’ i ‘predsjednica’ u ovom sučeljavanju, a svi ostali to su samo pokušavali, i to bezuspješno. Pa čak i njihove uvodne i zaključne riječi bile su daleko kvalitetnije i suvislije od onih ostalih kandidata', smatra predsjednik uprave Millenium promocije.

  • +31
Sučeljavanje predsjedničkih kandidata Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Sučeljavanje je pokazalo, ističe Petrović na Facebooku, da je Anto Đapić možda i ponajbolje zastupao stavove desnice, a Katarina Peović ljevice. 'Uz napomenu da je Katarina Peović, bez obzira slagali se mi s njenim stavovima ili ne, komunikacijski zasjenila sve ostale kandidate koji ciljaju (čak) i na lijevi centar i lijevo od centra, pa i Daliju Orešković te Dejana Kovača. Peović je bila jasna u izričaju, čvrstih stavova i jasno je apostrofirala što misli o stavovima svojih protivnika. Možda i najjači highlights njenog nastupa bio je direktan napad da protukandidata Škoru, a na koji se on vidljivo zacrvenio', navodi Petrović u svojoj analizi.

>>> Grabar Kitarović i Milanović žestoko se sukobili oko migrantske krize iz 2015.

S druge strane, kaže, Đapić je pokazao kako kandidat desnice može biti jasan i komunikacijski precizan te da i nakon puno godina u mirovini ima taj toliko potreban politički eros koji mnogima u studiju ipak nedostaje. Zamjerka mu je dakako nesuvislo odabrana odjeća, s naglaskom na loše povezanu kravatu i oko vrata preveliku košulju, dodao je.

'Pretpostavljam da će dio birača desnog biračkog tijela biti zadovoljan nastupom Miroslava Škore, ali dojam je da je on daleko najslabije iskoristio ovo sučeljavanje (a trebao je baš ovdje komunikacijski ‘zakucati’ svoj drugi krug). Pomalo blijed i siv nastup, smrknuta i umorna lica, nikako nije način da pošaljete poruke širem sloju birača i da oni percipiraju te poruke', ističe i dodaje da je tome pridonijela i njegova slaba neverbalna komunikacija te nedostatak žara u iznošenju stavova, pa sve do sivog odijela i kravate koje je izabrao i u to sivilo se potpuno uklopio. Vidljivo je, smatra Petrović, baš na njegovom primjeru kako postoji raskorak između snimljenih poruka i nastupa uživo. Iako je zazivao sučeljavanja na drugim televizijama, možemo zaključiti kako je za njega bolje da ih nije bilo, navodi stručnjak i poručuje da za Škoru možemo reći da bolje izgleda u svojim političkim spotovima nego u javnim političkim nastupima.

  • +15
Dolazak kandidata Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

'Dok je Juričan zabavljao sve nas pred ekranima svojom izvrsnom satirom, pa i dio kandidata u studiju - nastupom su potpuno razočarali Kolakušić i Pernar', mišljenja je. Ponavljajući svoje stavove, nastavlja, koje je već puno puta izrekao na sličan način, Kolakušić nije donio nikakav upgrade u svojim stavovima, a u trenucima je izgledao pomalo zastrašujuće za gledatelje. S druge strane, Pernar, piše predsjednik uprave Millenium promocije na Facebooku, koji je u jednom trenutku govorio o legalizaciji lakih droga ponekad se činio kao da je upravo on na nekom svom 'tripu': bez razumljivih komunikacijskih poentiranja bit će zapamćen po laganom neverbalnom osmjehivanju tijekom cijele emisije, a koje bi moglo biti shvaćeno i kao podcjenjivanje birača. Zasigurno je to njegov najlošiji javni nastup kojem je očito, vjeruje Petrović, falilo redarsko 'iznošenje kandidata iz studija', što bi onda nadopunilo njegove nemušte i neuvjerljive odgovore.

Kandidat Babić potpuno je zalutao na ovo sučeljavanje i ovo je bilo iznad njegovih komunikacijskih kapaciteta, kratko je napomenuo.

  • +10
Sučeljavanje kandidata Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Zaključno je kazao da je Kitarović i verbalno i neverbalno, pa i odjećom, odradila vrlo dobar nastup šaljući jasne poruke, a najbolji dio njenog nastupa vjerojatno je napad na dio ljudi u tajnim službama i poruka da će ih 'pomladiti', što god to značilo. 'Neverbalna komunikacija Grabar Kitarović izgledala je vrlo suvereno. Neverbalni stav - koji je iskazala gledajući u oči protivnike dok su ju oni napadali - bio je iskaz njene dobre pripreme i jako dobre koncentracije za vrijeme nastupa. Ostaje pitanje zašto ovakav nastup aktualna RH nema i na svojim skupovima? No još jednom treba istaknuti - pojavljivanje na sučeljavanju njen je pun pogodak', smatra Petrović.

Zoran Milanović dobro se, smatra stručnjak, suzdržavao dok su ga napadali i s lijeva i s desna. 'Rekli bismo da je uspio sustegnuti svoj neugodan karakter, a što je za njega samo po sebi velik dobitak. Najbolji je bio kada je govorio o svojem mandatu premijera jer je izgledao najiskreniji i u tom trenutku emotivno vjerojatno najbliži svojem biračkom tijelu', analizira Petrović i dodaje da je Milanović čak bio uvjerljiviji u nekim pitanjima koja možemo smatrati ‘lenom’ desnog biračkog tijela, kao što je npr. odnos prema BiH, kada je istaknuo da ta država ne zaslužuje komentar koji stane u jednu minutu te podsjećanjem na svoj posjet Mostaru. Pokazao je, ističe, u tim trenucima emociju i bio je uvjerljiv. Od muških kandidata, napominje, nabolje je također odabrao odjeću u kojoj je nastupio, baš kao i Grabar Kitarović među kandidatkinjama.

Na kraju je kazao da je Dejan Kovač kao kandidat liberalne opcije puno slabije artikulirao svoje stavove od očekivanog. 'U trenucima spor u artikulaciji, a u momentima čak i neugodan, ali bez pravog razloga, među onima je koji su najlošije iskoristili svoj televizijski nastup. Predstoji mu još puno komunikacijskih treninga javnih nastupa ako bude želio biti ozbiljan političar. Može učiti od Đapića u onom brzom i artikuliranom govoru, naravno, ne u stavovima s kojima se kao liberal ne slaže', savjetuje mu stručnjak.

Dalija Orešković, naveo je, došla je potpuno krivo odjevena u crnu odjeću. 'Neverbalnom i verbalnom komunikacijom pokazivala je veliku nervozu i želju da 'sve napadne' u istom trenutku. Nije uspjela u svom naumu i iako je komunikacijski bila bolja od Kovača i onih zalutalih kandidata, ukupan dojam je prilično blijed i nije baš za pamćenje', zaključio je.