analiza komunikologinje ljiljane buhač

'Grabar Kitarović izula je Milanovića iz cipela, čekala sam samo kada će nasrnuti na nju. Jedan je znak odao da je i ona nervozna'

30.12.2019 u 23:40

Bionic
Reading

'Izbacila ga je iz cipela. I on je nju, no ona je imala izvanrednu samokontrolu. Pitala sam se hoće li on puknuti i fizički nasrnuti na nju. Imao je pozu: Hoćeš se tući?' analizira komunikologinja Ljiljana Buhač dvoipolsatno sučeljavanje predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića

U ponedjeljak je održano prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata. Na RTL-u su dva i pol sata odgovarali na pitanja i međusobno replicirali.

Često su se otvoreno sukobljavali, a najnapetije je bilo kada bi se spomenuli Ivo Sanader, Milan Bandić ili pak braniteljski šator u Savskoj 66.

No neovisno o temama, ono što su pokazali držanjem i govorom tijela govori više o samim kandidatima nego ono što su izrekli.

Komunikologinja dr.sc. Ljiljana Buhač nakon sučeljavanja je za tportal analizirala nastup Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović. Kaže da je Milanović od samog ulaska u studio bio vidno napet. To se protekom vremena samo pojačavalo.

Smatra da ga je Grabar Kitarović na ovom sučeljavanju 'izula iz cipela', ne sadržajem izrečenog ili argumentima, nego mirnoćom. 'Njega je iznervirala njezina mirnoća. Ona je pokazala uznemirenost kroz crvenilo, ali emocije nije izrazila. On je potvrdio da se ne može kontrolirati, da ima velik ego, a male uši, što znači da ne može slušati. Bio je agresivan i bahat, stalno je prekidao, raspravljao se s voditeljima', kaže Buhač.

Voditelji nisu imali kontrolu

Pozitivnu ocjenu Buhač ne daje RTL-ovoj ekipi koja je vodila sučeljavanje jer smatra da nisu imali kontrolu nad kandidatima. Zamjera im i činjenicu da im blesimetar nije odbrojavao vrijeme za završni govor, što je zbunilo Grabar Kitarović, a posebno licitiranje između kandidata hoće li se emisija oduljiti ili ne.

Iako je tijekom kampanje ostavljao dojam da se želi promijeniti te njegova bahatost nije izlazila na vidjelo, to se promijenilo. 'To se inače zove tzv. strategija dvostruke prevare imidža', dodaje. Postojano je napadao Grabar Kitarović, ona mu, smatra Buhač, nije ostajala dužna, no radila je to u 'baršunastim rukavicama', a upravo to on nije mogao izdržati.

'Nisu ga njeni odgovori izbacili iz kolosijeka, već njezina mirnoća. Agresivni tipovi ne mogu podnijeti mirnoću', napominje Buhač.

Spominje i fizičke geste Zorana Milanovića, stalno šmrcanje, podizanje hlača, guranje prsta u nos, posezanje za vodom. Smatra da su se između ovo dvoje kandidata koji se poznaju gotovo 30 godina pokazali velika netrpeljivost i antagonizam.

  • +2
Duel Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

Dodaje da su oboje dobro plivali između pitanja i nisu direktno odgovarali, više se oslanjajući na replike.

Buhač smatra da su i Milanović i Grabar Kitarović bili dobro pripremljeni za debatu, imali su pripremljene papire, no oboje su ih podjednako koristili, iako je Milanović spočitavao protukandidatkinji da gleda u papire.

'Imao je i on papire u crvenom fasciklu. Dobro su ga pripremili jer je imao hrpu papira - on ih je prelistavao, kada je govorila, slušno se isključio, bio je u papirima i nije slušao što govori Grabar Kitarović. Već je imao pripremljenu dionicu, ono što će reći', smatra Buhač.

  • +18
Predizborni duel Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

U nekoliko je, kaže, situacija, imala dojam da će Milanović fizički nasrnuti na Grabar Kitarović. 'Oslanjao se na pult, a sam se pitala hoće li on puknuti i fizički nasrnuti na nju. Imao je pozu: 'Hoćeš se tući?' Njega je iznervirala ta strukturiranost tijela i glasa. Što je ona bila mirnija, on je bio agresivniji. Zoran Milanović ostao je Zoran Milanović. On ne poštuje sugovornika, ne poštuje vrijeme ni svoje ni tuđe. Meni smeta njegov ulični način komunikacije. Kao da sjedi u kafiću ili u svom Taču te dijeli ljudima svoje stavove i mišljenja', analizira Buhač.

Smatra da Milanović, koji želi biti predsjednik države, mora imati kontrolu što god mislio o nekoj osobi te je li mu netko simpatičan ili ne. Cijela debata je, zaključuje Buhač, bila na osobnoj razini. 'Vi i ja, kao građani, ne možemo se pohvaliti time da smo baš puno dobili.'