ADER U GOSTIMA

'Grabar Kitarović i Plenković moraju osuditi povrede ljudskih prava u Mađarskoj'

12.04.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Kuća ljudskih prava Zagreb i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) traže od predsjednice RH i premijera RH da u razgovorima s mađarskim predsjednikom Jánosom Áderom, nedvosmisleno izraze svoju zabrinutost zbog kontinuiranih i opsežnih povreda ljudskih prava u Mađarskoj, navodi se u zajedničkom priopćenju tih udruga.

Naime, predsjednik János Áder bez imalo zadrške supotpisao je niz zakona koje je predložila mađarska Vlada i usvojio parlament, a koji imaju za posljedicu povrede ljudskih prava, tvrde iz hrvatskih ljudskopravaških udruga. Tako je prošli tjedan potpisao Zakon kojim se de facto zabranjuje rad jednog od najuglednijih europskih sveučilišta, Central European University, a ranije su usvojeni zakoni koji krše ljudska prava izbjeglica. Također, predsjednik János Áder ni na koji način nije osudio Orbanovo protuzakonito postupanje prema dijelu udruga u Mađarskoj, niti niz napada na slobodne i neovisne mađarske medije, navodi se u priopćenju

Velika većina članica EU zgrožena je napadima mađarske Vlade i mađarskog predsjednika na slobodu govora, slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i na postupanje mađarske Vlade prema izbjeglicama. Tu zabrinutost dijele i građani Mađarske. 80.000 stanovnika Budimpešte izašlo je prošli tjedan na ulice kako bi se suprotstavili represivnim politikama njihove Vlade.

'RH kao članica Vijeća za ljudska prava UN-a mora se aktivno zalagati za zaštitu ljudskih prava u svim članicama UN-a. Zbog toga očekujemo da u današnjim razgovorima sa predsjednikom Mađarske, i predsjednica  i premijer Plenković nedvosmisleno osude sustavno kršenje ljudskih prava u Mađarskoj. Također očekujemo da transparentno obavijeste domaću javnost što su poduzeli po tom pitanju', zaključuje se u priopćenju Kuće ljudskih prava i CROSOL-a.