dvoje predsjednika

Grabar Kitarović i Macron u Moskvi na finalu Hrvatska-Francuska

12.07.2018 u 19:40

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potvrdila je u četvrtak u Bruxellesu da će u nedjelju ići u Moskvu na finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske, kojoj će nazočiti i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Grabar Kitarović je za vrijeme polufinalne utakmice Hrvatska-Engleska bila s ostalim čelnicima NATO-a na večeri i nije mogla gledati prijenos utakmice, osim nekoliko zadnjih minuta. Tijekom večere do nje su stizale informacije o promjenama rezultata.

"Kada mi je glavni tajnik Jens Stoltenberg dao riječ u tom trenutku su mi Jean-Claude Juncker i Donald Tusk (predsjednik Komisije i predsjednik Europskog vijeća) počeli pokazivati da je Hrvatska izjednačila, što me u početku moga istupa malo dekoncentriralo. Nakon večere zajedno s predsjednikom Macronom pogledala sam nekoliko zadnjih minuta zadnjeg produžetka. Čestitao mi je, zagrlili smo se i dogovorili da se vidimo u nedjelju u Moskvi", rekla je predsjednica, dodajući da su joj svi čestitali na ulasku u finale koje je izboreno u pobjedi od 2-1 protiv Engleske u polufinalu.

Najavila je da će utakmicu pratiti u hrvatskom dresu i da je malo provocirala Macrona da se i on pojavi u nacionalnim bojama, a ne u odijelu. "Rekla sam mu da se ljudi u Hrvatskoj pitaju tko je veći navijač on ili ja pa ćemo se morati dokazivati u Moskvi", rekla je.

Izrazila je nadu da bi se optimizam koji je preplavio zemlju zbog povijesnog uspjeha nogometaša mogao preliti i na ostale dijelove društvenog života i gospodarstva. "Dobila sam poruku da se u Irskoj, keltskom tigru, kada su na Svjetskom prvenstvu 1990. ušli u četvrt-finale, podigla razina optimizma i da se na krilima toga optimizma krenulo u žešće reforme, u snažan gospodarski rast. Nadam se da će se to dogoditi i u Hrvatskoj", rekla je. Na upit je li to i poruka premijeru Andreju Plenkoviću, odgovorila je potvrdno. "Da, i veselim se daljnjem zajedničkom radu na tim reformama", rekla je.

  • +5
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na utakmici Hrvatska - Danska Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev/ CROPIX