PERISTIL PUN PROSVJEDNIKA

Govori, Tito, pjesma, crvene zastave i Dalmacija

15.10.2011 u 19:23

Bionic
Reading

Petstotinjak Splićana priključilo se u subotu navečer globalnim prosvjedima protiv divljeg kapitalizma okupivši se usred Dioklecijanove palače, na Peristilu

Splitski prosvjed protječe u kraćim govorima brojnih građana, od antiglobalista do obespravljenih radnika, a megafon slobodno šeta među masom.

Peristil je ukrašen brojnim parolama kojima se zagovara pad neoliberalnog kapitalizma i direktna demokracija, no skupina starijih građana donijela je i nekoliko crvenih zastava te portret Josipa Broza Tita. To je izazvalo negodovanje dijela okupljenih, no glasovanjem je odlučeno da svatko ima pravo nositi obilježja koja želi. Na istaknutom mjestu izvješena je zastava Dalmacije s tri leoparda.

Među okupljenim građanima dominiraju pripadnici nevladinih organizacija, tu su i brojni splitski novinari, viđeno je nekoliko uglednih sveučilišnih profesora, a od poznatijih javnih osoba tu je pjevač Dragan Lukić Luky.

Govornici redom izražavaju nezadovoljstvo okrutnim kapitalizmom, beskrupuloznošću banaka te pohlepom hrvatske političke elite. Na Peristilu se nalazi tek nekoliko policajaca, nemaju potrebu za reakcijom jer skup protječe iznimno mirno, uz pjesmu, pljeskanje i ritam bubnjeva.