STRUČNJAKINJA TUMAČI

Govor tijela: Je li Grabar Kitarović paškom čipkom smekšala kamenog Putina?

19.10.2017 u 19:35

Bionic
Reading

S obzirom na to da novinari u Sočiju nisu smjeli postavljati pitanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj hrvatskoj kolegici Kolindi Grabar Kitarović nakon njihova obraćanja javnosti, mnoga pitanja ostala su neodgovorena. Može li se iz govora tijela dvoje državnika, koji su kurtoazno izrazili obostranu želju za suradnjom na temeljima jednakopravnosti i međusobnog uvažavanja, iščitati kako su zapravo prošli sastanci iza zatvorenih vrata?

Nikolina Borčić, profesorica političke komunikacije i ruskog jezika na VERN-u, kaže da Vladimir Putin u javnim nastupima u pravilu ne pokazuje nikakve emocije te je iznimno teško iščitati što on zapravo misli i kako se osjeća u danom trenutku. Ruski predsjednik do savršenstva je uvježbao kontrolu nad samim sobom, što je Borčić zaključila analizirajući njegove ranije press konferencije u nastojanju da odredi Putinov stil komuniciranja.

'Putin rijetko mijenja svoju neverbalnu komunikaciju i rijetko njome nešto posebno, dodatno poručuje, neovisno o tome s kime razgovara. Odnosno, rijetko poručuje nešto što ne želi poručiti. On je taj koji kontrolira svoje poruke – pa se primjerice možemo sjetiti njegovih fotografija s godišnjeg odmora kojima šalje poruku o svojoj sjajnoj fizičkoj formi i snazi. Nema baš puno, ako uopće ima, primjera kada predsjednici objavljuju 'toples' fotografije', konstatira Borčić za tportal. 

U medijima se pisalo kako je Allan Pease podučavao Putina govoru tijela u vrijeme kada je on bio zamjenik gradonačelnika St. Peterburga, podsjeća Borčić, dodajući da je tada bilo ključno prenijeti mu da primjerice agresivna gestikulacija ili segmenti agresivnog govora tijela, kakvi su bili tipični za neke bivše sovjetske vođe, nisu dobrodošli u suvremenom komuniciranju. 

'Ono što uistinu rijetko, ali ipak možemo vidjeti kod Putina, jest izraz ljutnje, neslaganja s nečim -  spuštanjem vilice i kratkim pokazivanjem donjih zubi. Za njega se inače kaže da je po neverbalnom nastupu sličan bivšem predsjedniku Mihailu Gorbačovu, a po verbalnom nastupu usporediv je s Leonidom Brežnjevom – ili, metaforički rečeno, 'moja je zadnja'. I on uistinu tako komunicira –  'njegova je zadnja' znači da je on taj koji ima moć, u principu ga apsolutno nitko ne impresionira ili ne može uvjetovati što će i kako će. Riječ je o autokratu par excellence, ali sa svojevrsnim 'ruskim šarmom' – drugačiji je od ostalih', kaže Borčić.

  • +44
Vladimir Putin Superman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Je li predsjednik Putin bio opušteniji od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, s obzirom na to da se 'raširio' po fotelji?

'On uvijek tako sjedi, s raširenim nogama, kao da je u svojoj dnevnoj sobi. Uglavnom nekoliko puta pogleda u sugovornika, ali većinu vremena gleda pred sebe, dolje, kao da je u 'svom svijetu', kako ga je Merkel katkad znala opisati. Svojim govorom tijela on pokazuje da zapravo ne mari za norme komunikacijskog ponašanja prema udžbenicima. Iznimno je nekoliko puta uputio smiješak hrvatskoj predsjednici, nakon što se ona na samom početku široko nasmijala. Putin je definitivno enigma, a u istraživanje njegova govora tijela i neverbalnih poruka dosta primjerice ulažu Amerikanci, ako je suditi po tekstovima iz njihovih medija', otkriva Borčić. 

Bez iznenađenja za Kolindu Grabar Kitarović

Čak i u razgovorima na najvišoj razini, poput onih koje je vodio s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Putin ostavlja dojam kao da razgovara sam sa sobom. 

'On obavi ritual rukovanja i s vremena na vrijeme pogleda sugovornika, no iznimno rijetko pokazuje zanimanje za njega. Zna inscenirati i neugodne situacije, poput one kada je na sastanak s kancelarkom Merkel, dakle najmoćnijom državnicom Europe koja samim tim 'ugrožava' njegov nepomućeni autoritet, ušetala njegova velika crna labradorica, a poznato je da Merkel nije opuštena u društvu pasa', prisjeća se Borčić.   

Sastanak s hrvatskom predsjednicom održan je u istoj rezidenciji u kojoj je Putin ugostio i njemačku kancelarku, no tom prilikom nisu upriličena nikakva iznenađenja.

Sjajno pripremljena, neprirodna predsjednica

Profesorici Borčić naročito je odjeknula izjava Kolinde Grabar Kitarović sa zajedničke presice o tome da Inicijativa tri mora 'nije usmjerena protiv Rusije niti Njemačke niti bilo koje države u srednjoj Europi', a nije riječ ni o 'američkom trojanskom konju'. Ta inicijativa je otvorena za suradnju s drugim državama na različitim projektima, rekla je predsjednica.

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Mislim da se tu vidi pozadinska poruka zašto je hrvatska predsjednica uopće pozvala na taj sastanak, naravno uz priču o Sberbanku i Agrokoru. Inače, vidi se da se predsjednica temeljito pripremila za sastanak. Svojom izjavom pokrila je sve ono što je ona smatrala da je važno i da se od nje očekuje na takvom susretu, od hrvatskog turizma do poziva na uzvratni posjet. Nakon odslušane izjave za novinare imala sam dojam da je temeljito pripremila i naučila svoj govor, kao što je i njezin govor tijela bio suptilan i temeljito uvježban. Time predsjednica, naravno, gubi autentičnost i prirodnost, ali to se može očekivati na susretima od iznimne važnosti za Hrvatsku', ocjenjuje Borčić.

GOVOR ODJEĆE

Primjeren kompletić s paškom čipkom

Predsjedničina odjevna kombinacija bila je primjerena važnosti susreta u Sočiju, smatra analitičarka. Podsjetimo, na samitu G20 u Njemačkoj, na kojem je susrela američkog predsjednika Donalda Trumpa, predsjednica Grabar Kitarović odlučila se za jarkocrvenu haljinu, kao i inače kada ima susrete na kojima odabirom jarke boje haljine ujedno ističe svoju prisutnost. 'Mislim da je za Soči dobro pogođen odabir odjeće, s decentnim bojama i skladnim detaljem paške čipke, sukladno kontekstu, pa predsjednica nije izašla iz okvira ni na jednoj razini', ocjenjuje Borčić.

Ukratko, predsjedničin nastup u Rusiji bio je onoliko uspješan koliko joj je to njezin ruski domaćin dopustio.

'Mislim da je sjajna naznaka produbljivanja veza Hrvatske i Rusije, no sve će ovisiti o tome što će u konačnici odlučiti Vladimir Putin. Hrvatska je u dosta nezgodnoj situaciji u odnosu na Rusiju, a hrvatska predsjednica inače se percipira kao netko tko je skloniji SAD-u nego Rusiji. Upravo zato logično je to što se ona, kako se čini, više nego inače potrudila oko ovog sastanka s preosjetljivim temama i pazila na svaki detalj. S obzirom na ograničen manevarski prostor, predsjednica je vjerojatno napravila najbolje moguće', zaključuje Nikolina Borčić.   

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL