ŠTEDNJA NA ZRINJEVCU

Gotovo je sa školovanjem djece diplomata u najskupljim školama

16.05.2012 u 07:15

Bionic
Reading

Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske i ove će se godine, ovisno o istecima mandata pojedinih djelatnika, u okviru redovitih rotacija zamjenski popunjavati potrebnim diplomatskim i administrativno-tehničkim osobljem bez obzira na krizu i rupu u proračunu.

U javnosti se već spekuliralo s imenima koja bi trebala popuniti upražnjena veleposlanička i konzulska mjesta od vremena bivšeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića poput Ivana Grdešića ili Ive Goldsteina, neki su već otišli na nove dužnosti poput Joška Pare, bivšeg savjetnika predsjednika Ive Josipovića za vanjsku politiku, koji je postao veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako su nam rekli u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, broj djelatnika u diplomatsko-konzularnoj mreži neće se povećavati, nego će, s obzirom na mjere štednje i racionalizaciju, u pojedinim predstavništvima doći i do njihova smanjenja. Diplomacija sama po sebi iziskuje velike troškove za državu jer uz diplomate u inozemstvo odlaze živjeti cijele obitelji s djecom.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za troškove školovanja djece diplomata i administrativno-tehničkog osoblja u privatnim školama i predškolsku obuku djece, izdvojilo 6.156.055,11 kuna.Diplomati imaju pravo školovati dijete koje s njima boravi u državi primateljici u osnovnim i srednjim školama koje udovoljavaju sigurnosnim uvjetima te koje omogućavaju nesmetan nastavak obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko u državi primateljici nema javne osnovne i srednje škole koje ispunjavaju navedene uvjete, djelatnici službe vanjskih poslova imaju pravo upisati djecu u privatnu školu koja udovoljava tim uvjetima, pri čemu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova participira u iznosu od 90 posto od stvarne cijene upisnine i školarine, dok preostali iznos, kao i druge troškove (školske opreme, prijevoza djece itd.) djelatnici podmiruju sami. Obično su u pitanju iznimno skupe škole, a diplomati su često iskorištavali situaciju i na račun države uglavnom djeci nastojali priuštiti najskuplje škole, saznajemo u MVEP-u.

U odnosu prema obiteljima diplomata i prilikom razrješenja treba voditi računa da djeca idu u školu, pa se djelatnici upućuju i vraćaju s rada iz diplomatsko-konzularnih predstavništava sredinom ljeta, odnosno po isteku školske godine. Ukoliko je zbog potreba posla nužan žurni odlazak djelatnika, kažu nam u Ministarstvu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastoji izaći u susret djelatnicima te produljiti mandat za nekoliko mjeseci, odnosno do kraja školske godine. Istovremeno, motiv za odlazak na službu u pojedina diplomatsko konzularna predstavništva ne može i ne smije biti školovanje djece u inozemstvu niti je to svrha boravka službenika na radu u diplomatsko konzularnim predstavništvima RH u inozemstvu, poručili su iz MVEP-a.