pala odluka

Gotovo je: Hrvatska ulazi u šengenski prostor!

08.12.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora

Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023., u zračnim lukama.

  • +10
Sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu o ulasku Hrvatske u Schengen Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Bugarska i Rumunjska nisu dobile potporu jer je izostao konsenzus.

S Hrvatskom u šengenu na dobitku su svi – građani, gospodarstvo, Hrvatska i EU, napisao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Twitteru u svojoj prvoj reakciji na konačnu odluku o primitku Hrvatske u europski prostor bez granica.

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor.

Božinović je bio na tom sastanku i kasnije će dati izjavu medijima.

Zasad je na Twitteru naglasio da je odluka o hrvatskom primitku donesena u potpunom suglasju.

"Na našem europskom putu više nema granica. Ispunili smo sve uvjete, prošli dug i zahtjevan proces te je na Vijeću za unutarnje poslove odluka donesena u potpunom suglasju", napisao je.