'KAD ANĐELI UTIHNU'

Gotovinini izručitelji - farizeji kojima upravlja zlo

28.05.2009 u 13:34

Bionic
Reading

Jure Vujić, publicist, geopolitolog i djelatnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija ovih je dana objavio knjigu 'Kad anđeli utihnu' o žrtvovanju generala Ante Gotovine, čiji je izdavač Općina Pakoštane

Svoju tezu o generalu Anti Gotovini kao 'žrtvenom janjetu' Vujić potkrepljuje usporedbama iz povijesti, od starozavjetnih, antičkih i ranokršćanskih do suvremenih vremena, piše Jutarnji list.

'Gotovina je priveden i zatočen u pritvoru bez ikakvog prethodnog objašnjenja, upravo kao što je i Isus priveden k svojim sucima Ananiji i Kajfi, gdje je brzopleto ispitan glede svoje doktrine i pristaša', piše, među ostalim, Jure Vujić.

U Gotovininu slučaju, smatra autor knjige, svi elementi paradigme simboličkog žrtvovanja su prisutni. Nevina žrtva plaća danak jer je u startu proglašena krivom, ali kriva je zbog grijeha drugih.

'Bjegunstvo generala Gotovine, a također i njegova sustavna medijska kriminalizacija prije suđenja postavlja ga, jednako kao i u suđenju Isusu Kistu, u inferiorni položaj osuđenog', piše Vujić, a Gotovinine izručitelje (hrvatski državni vrh, Državno odvjetništvo i tajne službe) s farizejima i herodovcima iz Novoga zavjeta.

'Poznata farizejska sintagma 'identificirati, locirati i uhititi', nakon koje je uslijedilo uhićenje i izručenje Ante Gotovine Haagu, parabolično ilustrira novozavjetnu epizodu koja govori o uroti farizejaca i herodovaca kojoj je cilj bio ubiti Isusa, a Markovo nam evanđelje govori da su oni djelovali samo kao oruđe zla', piše Vujić.

'Glede sadržaja moje zadnje knjige naglašavam kako je isključivo riječ o filozofskoj raspravi te potvrđujem kako su stajališta, hipoteze i misli iznesene u mojoj knjizi moja osobna viđenja i uvjerenja, prvenstveno kao književnika i publicista te nemaju nikakvu povezanost s institucijom Ministarstva vanjsih poslova i europskih integracija. Stoga potvrđujem da niti u jednom slučaju nisam izrekao stav, koji mi se želi imputirati, prema kojemu su politički vrh i državne službe koji su izručili Gotovinu nacionalni izdajnici', kazao je za tportal Vujić.

Također je naglasio kako niti u jednom dijelu svoje knjige nije napao politički i državni vrh.