PROPALO IM IZNENAĐENJE

Gotovinina obitelj ne želi preuzeti nagradu grada Zadra

24.11.2011 u 10:39

Bionic
Reading

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijelit će se priznanja Grada Zadra, među ostalima generalu Anti Gotovini. No, obitelj je odbila osobno preuzet nagradu, tako da će ona biti pohranjena u gradskom arhivu

Naime, proteklog tjedna objava imena nagrađenih izazvala je veliku buru u zadarskoj javnosti, a posebice nakon odluke oporbenih vijećnika da bojkotiraju glasovanje za Gotovininu nagradu. Odluka je tako donesena sa 17 glasova za, nijednim protiv i uz oporbu koja je jednostavno ignorirala glasovanje, piše Voxportal.

Prije samog glasovanja povela se i žestoka rasprava u kojoj su SDP-ovi i HNS-ovi vijećnici objasnili svoj stav da je sada pogrešno vrijeme i da će nagrada generalu Gotovini više štetiti nego koristiti. Također su zaključili da je cijela priča oko nagrade unaprijed organizirana u dnevno-političke svrhe kako bi HDZ prikupio predizborne bodove, a u čemu oni ne žele sudjelovati.

S druge strane, HDZ-ovi su vijećnici istaknuli da stranka nema veze s prijedlogom, te je Odbor za priznanja na prijedlog jednog portala, zasnovanog na anketi građana, proslijedio Gradskom vijeću nevezano za stranke ili Gradsku upravu. Te argumente vladajući je dio Vijeća dodatno pojačao informacijom da je Gotovina i sam pristao na dodjelu, što u konačnici ipak nije uvjerilo oporbene vijećnike.

Kako uvjeravaju generalovi bliski prijatelji, nema šanse da se ista priča ponovi i s nagradom, što potvrđuju i iz Gradske uprave uz napomenu kako će nagrada čekati da je Gotovina sam preuzme nakon izlaska iz haškog pritvora.

'Treba istaknuti da general Gotovina zna za našu podršku i pomoć, a sve što radimo usmjereno je u tom cilju. Nagrada ćemo pohraniti i sigurno neće biti zaboravljena, a vjerujem kako će je sam general u vrlo skoro vrijeme osobno preuzeti', rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.