ŠPANJOLSKI MEDIJI

Gotovinin poziv zadao je udarac euroskepticima

23.01.2012 u 15:33

Bionic
Reading

Naslovima 'Hrvatska kaže da svom ulasku u EU' (El Mundo), 'Hrvatska glasala za ulazak u EU' (La Vanguardia) i 'Hrvati dali jasnu podršku ulasku u EU 2013' (El País), vodeći španjolski listovi, a slično je na portalima, ne smatraju spornim relativno slab izlazak građana na referendum

Izvještavajući posredstvom dopisnice španjolske agencije EFE u Zagrebu i drugih agencija, vodeći španjolski mediji ističu kako je, bez ikakve sumnje, volja Hrvatske i njenih građana da ona postane 28. članica Europske unije.

Kaže se, bez isticanja je li ta brojka mala ili ispod očekivanja, da je glasalo 47 posto prijavljenih građana i da je za bilo 66 posto glasača. Ističe se pak da je odaziv bio jako slab u glasačkim mjestima u inozemstvu, napose u Bosni i Hercegovini. Prenose se riječi premijera Zorana Milanovića da Hrvatska prvi put u povijesti sama bira svoju budućnost na takav način i da je to bilo 'nakon duga razmišljanja'. Navode se i riječi predsjednika Republike Ive Josipovića koji smatra da je Hrvatska odabrala put s demokratskim europskim zemljama koje 'rade za bolji život'. Ističu se i riječi predsjednika Sabora Borisa Šprema, koji je sinoć kazao da se 'Hrvatskoj otvaraju nove perspektive i veće mogućnosti'.

Prenosi se i mišljenje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja smatra da je slab odaziv 'rezultat umora' jer su parlamentarni izbori održani prije mjesec i pol dana. Navodi se da drugi analitičari misle kako je slab odaziv rezultat apatije i dugotrajnosti pregovora (šest godina).
Članci rezimiraju povijest hrvatskih pregovora, donose kraći pregled institucija koje su se založile za ulazak u EU i, kao posebnost, ističu poziv generala Ante Gotovine koji je kazao da će glasati za ulazak, što je bio snažan udarac ekstremnoj desnici (navodi se ime Željka Sačića i njegova pokreta 'Ne EU') koja se poziva na osuđenog generala i koja je bila protiv ulaska Hrvatske u EU.