TOPNIČKI DNEVNICI IZ OLUJE

Gotovinin odvjetnik optužen za uništavanje spisa

02.12.2008 u 16:15

Bionic
Reading

Odvjetnika Marina Ivanovića, koji pomaže u istrazi i prikupljanju dokaza za tim generala Gotovine, i još dvojicu bivših hrvatskih vojnika zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo tereti za kazneno djelo uništavanja ili prikrivanja arhivske građe

O pojedinostima optužnog prijedloga, koji je sredinom studenoga podignut pred Općinskim kaznenim sudom, u tužiteljstvu nisu željeli govoriti pa se još ne zna koje su dokumente 38-godišnji odvjetnik i bivši vojnici Juriša Šare (35) i Marijan Kretić (42) navodno uništili ili prikrili.

Mediji nagađaju da je riječ o 380 nestalih ratnih izvješća specijalne policije i tzv. topničkim dnevnicima iz završnih operacija Domovinskog rata na kninskom području iz 1995., koje već dulje vrijeme traže haški tužitelji. Topnički dnevnici trebaju im radi dokazivanja teze o prekomjernom i neselektivnom granatiranju Knina tijekom 'Oluje'.

Optuženi odvjetnik Ivanović rekao je kako nije upoznat sa sadržajem optužnog prijedloga te da zasad ništa ne može komentirati.

Što piše u optužnom prijedlogu, ne zna ni voditelj Gotovinina braniteljskog tima Luka Mišetić, no on tvrdi kako ima neslužbene informacije da se Ivanovića ne tereti za uništavanje dokumenata nego za posjedovanje 'jedne jedine kopije dokumenta koju je primio mailom'.

Dvojicu njegovih suoptuženika se, kaže, tereti jer su originalan dokument predali državi, a kopiju Gotovininoj obrani.

'S pravne strane gledano, optužni prijedlog je prilično glup i nema nikakve veze s dokumentima koje traži haško tužiteljstvo', tvrdi Mišetić, koji smatra kako je riječ o pokušaju državnih tijela da zadovolje glavnog tužitelja Haškog suda Serga Brammertza prije podnošenja njegova izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a idućeg tjedna.

Zbog kaznenog progona kolege Ivanovića, koji nije akreditiran pred Haškim sudom, nego pomaže trojici Gotovininih odvjetnika, Mišetić je najavio podnošenje kaznenih prijava protiv 50-ak osoba koje su, kako kaže, haškom tužiteljstvu dostavljali dokumente mimo bivšega Vladina ureda za suradnju sa Sudom u Den Haagu i sadašnje Uprave za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima pri Ministarstvu pravosuđa.

Raspravno vijeće Haškoga suda u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' izdalo je sredinom rujna ove godine nalog Hrvatskoj da dostavi detaljno izvješće o tome što je sve učinila kako bi pribavila dokumente o djelovanju topništva i specijalne policije tijekom 'Oluje'. Hrvatska je izvještaj dostavila u listopadu, no njegov sadržaj još nije poznat.

Mediji nagađaju da je optužni prijedlog protiv odvjetnika Ivanovića i dvojice bivših hrvatskih vojnika rezultat istrage Državnog odvjetništva i MUP-a koja je navodno pokrenuta tek nakon naloga Raspravnog vijeća Haškog suda.