PRVA STATUSNA KONFERENCIJA

Gotovini i Markaču posljednja prilika za obranu

28.09.2011 u 22:51

Bionic
Reading

U četvrtak će se na Haškom sudu održati prva statusna konferencija u žalbenom postupku u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Posljednji je to pokušaj generala da se obrane od teških optužbi Haškoga suda za zločine počinjene tijekom i nakon 'Oluje'

Njihove obrane su 1. kolovoza predale žalbu na prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora. Očekuje se da će se u sudnici, prvi put nakon izricanja presude, pojaviti Gotovina i Markač, javlja HRT.

Obrana generala Ante Gotovine dva puta je zatražila je od Haškoga suda da izda nalog Srbiji da dostavi pojedine zapisnike sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba u Oluji nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini. Obrana je te dokumente zatražila i izravno od Beograda, putem srbijanskog veleposlanstva. Odgovor nije dobila. Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić izjavio je da je zahtjev u proceduri.

Transkripti su mogući novi dokaz koji bi mogao srušiti zaključak sudskog vijeća da su Srbi pobjegli zbog neselektivnog granatiranja jer se u njima govori o organizaciji evakuacije. Transkripti bi mogli srušiti i ideje sudskog vijeća. Obrana tvrdi da je, nakon što Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati svoje teze, sudsko vijeće Alphonsea Oria pokrenulo vlastitu parnicu protiv generala. Tako je, tvrdi obrana, izmišljen kriterij prema kojemu je svaka granata koja padne 200 m od cilja - neselektivno granatiranje.