PRIJAM RATNIH ZAPOVJEDNIKA

Gotovina poručio: Država je jaka koliko su jake njene institucije

04.08.2018 u 21:53

Bionic
Reading

Na tvrđavi u Kninu u subotu navečer održan je prijam ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. U Kninu se okupio cijeli vojno-politički vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom.

Tom prilikom je umirovljenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uručeno odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom.

Nakon što mu je uručeno odlikovanje Markač je kazao da je primio odličje s velikim zadovoljstvom i zahvalom te da će na njega biti ponosan cijeli život. Zahvalio se predsjednici što se dodjelom odlikovanja njemu sjetila prinosa policije u Domovinskom ratu. Odličje će mu biti poticaj za daljnji rad na sigurnosnoj strategiji. 'Danas mi je veliko srce, sve vas volim', poručio je Markač.

Gotovina je kazao da ovo visoko državno odličje doživljava kao počast i priznanje povijesnom vremenu stvaranje hrvatske države s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme suočeni s izravnom ugrozom, nesebično i časno branili i obranili svoje domove i našu domovinu.

'S ponosom i tugom se sjećamo naše braće koja nisu s nama. Njihova žrtva i pobjeda u Domovinskom ratu temelj su i pretpostavka sigurnosti i sloboda koje su danas zajamčene svima koji žive u našoj domovini', kazao je Gotovina.

Poručio je da nama i generacijama koje rastu ostaje obveza briga o sigurnosti, gospodarskom razvoju i socijalnoj pravdi i daljnjoj izgradnji demokratskih načela. 'Država je jaka koliko su jake njene institucije, izgradnja sustava i snaga zajedništva, po tome povijest pamti i kralja Petra Krešimira IV. po kome ove odličje ime i nosi', kazao je Gotovina.

Prethodno su govore održali i ministri Tomo Medved, Davor Božinović i Damir Krstičević te predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grbar Kitarović.

  • +9
Predsjednica odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Posebno mi je drago što su ovdje Ante Gotovina i Mladen Markač koji su vodili dva rata, jedan je bio domovinski za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a drugi rat u Haagu, i pobijedili su i u drugom ratu i pokazali da je Hrvatska vodila pravedan i oslobodailački rat i zbog toga sam jako sretan što ćete dobiti odlikovanja. Vi ste simboli pobjede', kazao je ministar obrane Krstičević.

Premijer Plenković je također kazao da Oluje nema nikakve mrlje na sebi. Poručio je da nakon Oluje, koja nije samo omogućila mir u Hrvatskoj nego i preokrenula situaciju u BiH, ništa više nije bilo isto.

Predsjednica Kolinda Grbar Kitarović je kazala da je Oluja označila konačan slom tuđinskim ambicija prema hrvatskimom teritoriju. 'Provedena je prema najvećim etičkim standardima. Tadašnje vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom je znalo da je važno da pobjeda bude ne samo brza nego i etički bez mrlje, čemu ste i vi (Markač i Gotovina) dali izniman doprinos', poručila je predsjednica.

Među okupljenim je na Kninskoj tvrđavi bio je i izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Tijekom programa klapa HRM-a Sveti Juraj je izvela uspješnicu Marka Perkovića Thompsona, 'Lijepa li si' koja glasi za neslužbenu himnu reprezentacije. Također na HRT-u su kazali da je na prijamu između ostalih bio i Mirko Norac.

  • +23
Održane nogometne utakmice veterana HV-a, HVO-a, All star i Policije Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX
  • +27
Ljubovo: Predsjednica RH na svečanosti otkrivanja spomen obilježja poginulim braniteljima Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX