SUĐENJE GENERALIMA

Gotovina i Markač u sudnici, Bajić neće u Haag

14.12.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Bivši pomoćnik zapovjednika postrojbe specijalne policije Sisačko-moslavačke PU Dragutin Vurnek izjavio je u ponedjeljak pred Haaškim sudom da su pripadnici te postrojbe u vrijeme Oluje prilikom svakog upućivanja na izvršenje zadaće bili upozoreni da se pridržavaju međunarodnog ratnog prava i pozitivnih pravnih propisa RH

"Prilikom svakog upućivanja jedinica na izvršenje zadaće bili smo formalno i usmeno upozoravani na poštivanje međunarodnog ratnog prava", kazao je Vurnek, sadašnji načelnik PU Koprivničko-križevačke, u svojstvu svjedoka obrane generala Mladena Markača na suđenju hrvatskim generalima.

Dvojica hrvatskih generala Markač i Ante Gotovina, koji su protekla dva ročišta bojkotirali zbog oduzimanja materijala obrane u policijskoj akciji u Hrvatskoj, u ponedjeljak su bili u sudnici.

Bajić ipak neće u Haag

Predsjedajući sudac Alphons Orie rekao je na kraju današnjeg ročišta,govoreći o proceduralnim pitanjima, da vijeće nije prihvatilo prijedlogobrane da se na posebno ročište u srijedu, na kojem će se raspravljatio suradnji Hrvatske s ICTY-em, pozovu državni odvjetnik Mladen Bajić iglavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Vurnek je opisivao kako je drugog dana operacije Oluje, 5. kolovoza 1995., sa svojom jedinicom ušao u Gračac. Rekao je da na putu prema Gračacu nije bilo borbenih djelovanja te da "tijekom cijele operacije Oluje, nakon zauzimanja Crnog vrha, nije bilo potrebe za traženjem topničke potpore".

Na ulazu u Gračac vidio je jednu zapaljenu kuću. "U blizini kuće koja je gorjela bile su veće hale i u namjeri da nađemo aparate za gašenje požara ušli smo u tu tvornicu i našli veliku količinu naoružanja i streljiva...", rekao je.

Istaknuo je da je ta zapaljena kuća jedino oštećenje koje je primijetio.

Zajedno sa svojom jedinicom u Gračacu je bio i 6. kolovoza i za to vrijeme pripadnici specijalne policije nisu palili niti pljačkali kuće.

"Nije ništa gorjelo. Paljenja zgrada i pljačkanja nije bilo i to specijalci nisu radili", rekao je Vurnek odgovarajući na pitanje je li bilo tko od pripadnika specijalne policije bio uključen u paljenje zgrada ili pljačkanje imovine dok su se kretali prema Bruvnu i Mazinu.

Također je kazao da za vrijeme operacije Oluje pripadnici specijalne policije nisu nosili maskirne uniforme nego isključivo odore specijalne policije sa svim oznakama koje im pripadaju.

Govoreći o generalu Markaču, Vurnek je izjavio da je on "vrhunski strateg, vrhunski operativac i taktičar", te da je "dobar čovjek, skroman i pošten rukovoditelj i vrhunski profesionalac". Također je rekao da je "zaista ponosan i sretan" što je imao priliku raditi s njim.