20. OBLJETNICA

Gotovina i Markač počasni članovi 4. gardijske brigade

29.04.2011 u 08:18

Bionic
Reading

Svečanom akademijom sinoć je u Splitu završeno obilježavanje 20. obljetnice 4. gardijske brigade, a haški optuženici generali Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni su počasnim članovima te brigade.

Na svečanoj su akademiji također dodijeljene i zahvalnice predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor koje su preuzeli njihovi izaslanici načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić i ministar branitelja Tomislav Ivić.

Dodijeljeno je i više plaketa, između ostalih i televizijskom snimatelju tijekom Domovinskog rata Petru Malbaši

Također su predstavnici svih gardijskih brigada i predstavnici specijalne policije čije su postrojbe sudjelovale u Domovinskom ratu potpisale i zajedničku povelju o ujedinjenju u Zbor udruga veterana gardijskih postrojbi. Tom poveljom želi se obnoviti zajedništvo iz Domovinskog rata i spriječiti iskrivljavanje istine o Domovinskom ratu.

General Drago Lovrić, izaslanik predsjednika Republike, četitajući 20. obljetnicu u ime predsjednika Republike, istaknuo je kako je 4. gardijska brigada imala pozitivan utjecaj na moral svih pripadnika Oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog grada Knina.

'Kao načelnik GS OS RH zahvaljujem se na nemjerljivom doprinosu što ste tim svojim činom u danima provođenja legalne i legitimne operacije Oluja bili pokretač podizanja morala hrvatskim vojnicima u toj blistavoj vojno-redarstvenoj operaciji“, rekao je general Lovrić.

Izaslanik predsjednice Vlade ministar Tomislav Ivić je rekao kako je jedna od najsvjetlijih točaka u ratnom putu 4. gardijske brigade 'zasigurno sudjelovanje u operaciji Oluja, koju s pravom nazivamo veličanstvenom oslobodilačkom i pobjedničkom akcijom hrvatskih oružanih snaga'.

'Vlada je jasno poručila da tezu o udruženom zločinačkom pothvatu smatramo neprihvatljivom, pa tako ne možemo prihvatiti ni presude hrvatskim generalima utemeljene na toj tezi', naglasio je ministar Ivić.

Ministar obrane Davor Božinović rekao je kako je 4. gardijska brigada primjer kako se voli i brani Domovina te da nam 'slobodu nitko nije donio na pladnju'. 'Četvrta gardijska brigada se dokazala u poštivanju visokih vojnih standarda', kazao je ministar Božinović.

Savjetnik premijerke Kosor general Damir Krstičević, jedan o bivših zapovjednika 4. gardijske brigade, upozorio je kako 'dulji niz godina na hrvatskoj javnoj sceni vlada neka vrsta natjecanja - tko će izvući više prljavog rublja iz Domovinskog rata i tko će se jače nabaciti blatom na pobjednike'.

'Moramo se ujediniti kao '91., te iskazati zajednički stav branitelja protiv nepravednih, nepravomoćnih osuda generala Gotovine i Markača', kazao je general Krstičević. On je pozvao hrvatske branitelje da 'ponovno preuzmu inicijativu' i daju svoj doprinos u gradnji pozitivnog stajališta i vjere u hrvatsku državu.

'Ali, pozivam i institucije hrvatske države da prihvate hrvatske branitelje i uključe ih u gospodarski i politički razvoj Hrvatske, jer oni su dokazali svoju sposobnost i žele biti od koristi cjelokupnom društvu', dodao je Krstičević.

Prije svečane akademije izaslanstva predsjednika Republike i predsjednice Vlade položila su vijence u kapalici Svetog Križa u bivšoj vojarni Dračevac u spomen na poginule pripadnike 4. gardijske brigade.