NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZA MALI MAESTRO

Gotovcu godina i 10 mjeseci, Staniću godinu dana zatvora

28.09.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Ivan Gotovac i Svjetlan Stanić nepravomoćno su osuđeni za primanje i davanje mita, te zlouporabu položaja u aferi poznatoj kao 'mali maestro'. Gotovac je osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora, a Stanić na godinu dana

Nakon što su 2009. oslobođeni optužbi, Vrhovni sud ukinuo je presudu te se suđenje za 'mali maestro' ponovilo. Sutkinja Gordana Mihela Grahovac danas je u obrazloženju presude ustvrdila da su Gotovac i Stanić počinili kaznena djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja. Nepravomoćno su osuđeni zbog činjenice da je Gotovac, koji je bio na čelu Hrvatskog fonda za privatizaciju, Svjetlanu Staniću davao informacije o privatizaciji Dalmacijavina i hotela Bellveue, a njemu je Stanić zauzvrat obećao pet milijuna kuna za trgovanje na burzi te zaposlenje nakon što ode iz HFP-a.

Za razliku od prvog postupka, Stanić i Gotovac nisu terećeni za davanje i primanje mita u vidu peke i putovanja u Monte Carlo jer je sud utvrdio da ta djela spadaju pod darivanje kroz obiteljsko prijateljstvo. Isti je tretman i u slučajevima kada je Stanić dao Gotovcu da ljetuje na njegovoj jahti, i kada je Gotovac Staniću platio put u Pariz na tjedan mode.

Sutkinja je rekla da je priča o peki bila u službi skretanja pozornosti s važnih stvari, kao što je Stanićevo obećanje da će Gotovcu dati pet milijuna kuna.

Osuđenicima je olakotna okolnost bila dosadašnje nekažnjavanje, pa i to što su obiteljski ljudi, a otegotna okolnost je ta što je nanesena velika šteta Hrvatskom fondu za privatizaciju jer se stvorio privid u javnosti da je proces privatizacije proveden na dekadentan način.

'Gotovac je imao položaj i utjecaj koji se u njegovim godinama teško može ostvariti bez političkog zaštitnika, a sve je stavio u korist Svjetlana Stanića od kojega je planirao ostvariti korist i pritom oštetiti državu', rekla je sutkinja.

'Gotovac je djelovao protiv države čiju je imovinu trebao štititi, dok ga je Stanić na sve poticao kako bi obojica ostvarili protupravnu korist', navedeno je u obrazloženju presude.

Odvjetnici Stanića i Gotovca najavili su žalbe na nepravomoćnu presudu.