u izolaciji ih još 700

Gosti napuštaju hotel na Tenerifima koji je bio karantena za 1000 turista

28.02.2020 u 22:48

Bionic
Reading

Najmanje 45 gostiju napustilo je u petak hotel na Tenerifima koji je bio pretvoren u karantenu zbog koronavirusa i u kojem je u izolaciji još oko 700 turista, a u cijeloj Španjolskoj je broj zaraženih narastao na 33

Prošli tjedan jedan talijanski liječnik iz sjeverne pokrajine Lombardije bio se dobrovoljno podvrgnuo testiranju tijekom odmora ondje i poštomu je bio dijagnosticiran koronavirus lokalne su vlasti odredile 14 dana dugu karantenu za oko 1.000 gostiju.

U četvrtak je hotel napustilo 130 gostiju, većinom Španjolaca, a do nedjelje trebali bi ga napustiti svi stranci.

'Odlazit će sukladno odgovorima svojih konzulata i letovima', rekla je Teresa Cruz, glasnogovornica zdravstvene službe Kanarskih otoka.

Koronavirus je dijagnosticiran u četvero talijanskih turista, uključujući suprugu oboljelog liječnika. Nakon toga nije otkriven nijedan novi slučaj. Španjolska sada mora stupiti u kontakt s vladama preostalih turista kako bi uspostavile protokol kontrole za povratak gostiju u njihove domovine. Do 10. ožujka bi trebale ostati samo osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim Talijanima. One su izolirane u svojim sobama.

Cruz je rekla da je atmosfera u hotelu 'normalna'.

Gosti bez simptoma mogu se slobodno kretati, ali uz zaštitne maske. Moraju stalno prati ruke i mjeriti temperaturu dva puta dnevno.

  • +13
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

U Španjolskoj je ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa narastao u petak na 33. Većina je povezana s Italijom, zemljom gdje se nalazi najgore žarište u Europi i gdje je umrla 21 osoba.

Jedna od zaraženih osoba je i sportski novinar iz Valencije koji je nedavno boravio u Milanu izvještavajući s nogometne utakmice Atalante i Valencije. Španjolski prvoligaš Valencia objavio je u petak da će otkazati sve događaje osim utakmica, uključujući konferencije za medije, 'koji predstavljaju rizik za igrače, trenere i osoblje kluba'.

Koronavirus se može proširiti kapljicama prilikom kašljanja, zijevanja i disanja, a također se mogu kontaminirati površine poput kvaka vratiju.

U nedjelju se na madridskom stadionu Santiago Bernabéu igra nogometna utakmica između Real Madrida i Barcelone, jedan od najgledanijih sportskih događaja na svijetu poznat pod nazivom El Clásico.

'Nismo razmišljali o otkazivanju El Clásica niti drugih utakmica. Od nedjelje u La Ligi imamo komisiju nazvanu 'Koronavirus' koja prati tu temu. Izradili smo plan djelovanja za različite gradove u slučaju eventualnog igranja pred zatvorenim tribinama. No u Madridu takve situacije uopće nema', rekao je Javier Tebas, predsjednik La Lige.