ANALITIČARI PRESUDILI

'Gospodin i gospođa Smith' imaju političku kemiju, ali sinoć je pobijedio - Milanović

02.01.2020 u 23:41

Bionic
Reading

I Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović pokazali su se u boljem izdanju nego na prošlom sučeljavanju, a ako se pita analitičare, prevaga je u HRT-ovom sučeljavanju otišla na stranu bivšeg premijera

Druga debata između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović u drugom krugu izbora frcala je iskrama na temu poreza, vanjske politike, nacionalne sigurnosti, vadila su se stara članstva u nadzornim odborima, stari SMS-ovi, prozivalo zbog loših rezultata vlada i druženja s optuženim i osuđenim osobama.

'Sučeljavanje je bilo kao da gledate domaću verziju filma 'Gospodin i gospođa Smith', samo bez oružja. On kao Brad Pitt, ona kao Angelina Jolie. Ovo je bilo ne samo televizično, nego filmično. Na koncu ste imali osjećaj kao da gledate romantičnu komediju prepunu nadmudrivanja koja će na kraju završiti strastvenim zagrljajem. Nisam vidio ovoliko emocija između dvoje sudionika političkog života od 90-ih. Stvarno postoji politička, i ne samo politička, kemija između njih dvoje. Prava je šteta što nemamo predsjednički par nego biramo ili predsjednika ili predsjednicu. Oni su sad iz politike već prešli u zabavu', prvi je dojam komentatora tportala, politologa Boška Picule.

U usporedbi s prvim sučeljavanjem prije nekoliko dana na RTL-u, Picula kaže da se na ovom na HRT-u vidjelo da su povukli neke pouke. 'Zoran Milanović bio je znatno smireniji i nije pokazivao verbalnu, pa ni gestikularnu agresiju. S druge strane Kolinda Grabar Kitarović bila je znatno energičnija, ali s obzirom na to da je napravila nekoliko gafova kada je u pitanju funkcioniranje države, punjenje proračuna i vanjske politike, nisam siguran da je večeras bila bolja nego prije dva dana. On je definitivno bio smireniji, koncentriraniji, a Grabar Kitarović je vjerojatno na valu dobrog dojma otprije dva dana ponovno počela griješiti', kazao je Picula za tportal.

Iako je Grabar Kitarović napravila gaf vezan uz punjenje proračuna, Picula kaže da su oboje pokazali puno više deficita po pitanju vanjske politike. 'Bez obzira na višedesetljetno iskustvo u politici i diplomaciji, mi stvarno imamo situaciju da su naši kadrovi koji su obrazovani u 90-ima kroz Ministarstvo vanjskih poslova i općenito diplomaciju jako deficitarni. Ne razumiju temelj vanjske politike kao realizaciju nacionalnih interesa u međunarodnim odnosima, ne razumiju uopće kako se zemlja mora predstavljati u tom smislu da brani svoje nacionalne interese. Nešto što bi u slučaju obnašanja predsjedničke dužnosti bilo primarno kod njih djeluje kao nešto uzgred. Vanjsku politiku morate imati ne samo kao najsofisticiranije oružje, nego pokazivati znanje i strast prema vanjskoj politici, a čini mi se da su oni puno više okrenuti domaćim prilikama i međusobnom nadmudrivanju', kaže Picula.

  • +11
Dolazak na sučeljavanje Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

U tom smislu Milanović se, dodaje Picula, ponaša kao da nastavlja ulogu premijera i okrenut je područjima kojima se tada bavio. 'Postupno je legitimno imati svoj vrlo jasan stav prema političkim procesima i inozemnim političkim akterima, no kao prvi diplomat ste osoba koja sukreira vanjsku politiku i morate biti iznimno diplomatični. Ako njemu možemo i zamjeriti taj nedostatak diplomatičnosti, s druge strane Grabar Kitarović pokazuje nepoznavanje vanjske politike. Ona ne poznaje neke elementarne stavke u funkcioniranju politike kao takve', kaže Picula i podsjeća na rečenicu predsjednice otprije dva dana, kada je dala do znanja da joj politika nije primarna, već je više sklona diplomaciji. 'No diplomacija je dio vanjske politike, a vanjska politika je dio politike. Ona je propustila zadnjih pet godina biti poštovani vanjsko-politički akter. Jedno je imidž, o kojem ona govori, a drugo je politička težina, koju ona nema', kaže Picula.

Grabar Kitarović je u sučeljavanju odlično iskoristila to što je prozivala Milanovića zbog neuspjeha njegove vlade, ali s druge strane on je premalo koristio njene personalne veze s Ivom Sanaderom, Zdravkom Mamićem ili Milanom Bandićem.

Iako im je cilj trebao biti da kroz sučeljavanje privuku one birače koji su još neopredijeljeni, Picula misli da u tome baš nisu bili uspješni. 'Kako se približavamo izbornom danu, birači koji su bili za Kolindu Grabar Kitarović i Zorana Milanovića sve su čvršći u odluci da ih podrže, a dio birača koji su glasali za ostale ili koji su ostali doma sve je zbunjeniji. Možda će neki od njih u posljednjem trenutku odlučiti hoće li izaći na izbore i u 'posljednjem dijelu posljednjeg trenutka' odlučiti kome će dati svoj glas. Ako je išta dobro u ovoj lošoj kampanji i negativnom publicitetu koji se stvara oko oba kandidata, to je činjenica da su izvukli puno emocija i strasti. Oni su najstrastveniji politički suparnici od 90-ih naovamo', zaključuje Picula.

  • +24
Sučeljavanje Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Puhovski: Milanović je pobjednik debate, ali ne za puno

Ako se pita političkog analitičara Žarka Puhovskog, pobjednik ove debate je Zoran Milanović.

'Zoran Milanović je bio znatno bolji nego na prvom sučeljavanju, Grabar Kitarović se držala svog koncepta nepoljuljivosti i to može ostaviti dobar dojam kod onih koji površno slušaju. On je bio sadržajno bolji i bio je manje agresivan, iako je imao nekoliko manjih ispada. Ona nije odgovarala na većinu pitanja koja je on postavio. Istovremeno, ni on se na neka od njenih pitanja nije namučio odgovarajući. Ovaj put je njegova prednost očita, ali daleko da bi bila dovoljna da se smatra da je stvar završena. Milanović je ovaj put pobjednik, ali ne za puno, ne za ocjenu 5.0', prokomentirao je za tportal Puhovski.

'Sadržajno nisu nijedno ni drugo rekli ništa novo, osim Milanovićevog inzistiranja na Leonu Suliću i Nadzornom odboru u kojem je sjedila Grabar Kitarović. Ništa drugo novo nije se pokazalo. Optužili su opet bezuspješno jedno drugoga za državni udar. To je sad već prešlo u rutinu koja prijeti da postane dosadna. Ovaj put se Milanović bolje kontrolirao, ovaj put nije spomenuo HDZ, a na RTL-u ga je spomenuo osam puta. To ima smisla samo u stranačkoj borbi', kaže Puhovski.

Napominje kako je Grabar Kitarović govorila o Milanoviću kao o najgorem predsjedniku Vlade, a da je Milanović spominjao Sanadera, no i Puhovski smatra da je Sanadera mogao više spominjati.

'Ni u vanjskoj politici nisu rekli ništa novo, tako da mi se čini da nema sadržajno ničeg novog, osim što se on bolje kontrolirao, a ona je bila obučena u socijaldemokratske boje', kaže Puhovski, aludirajući na crveno odijelo koje je nosila Grabar Kitarović.

Ipak, Puhovski izdvaja jednu rečenicu predsjednice u kojoj je ona govoreći da je Milanović SMS-om 2015. pokušao udariti na njen ego rekla da ona nema ego. 'Ego znači ja. To bi značilo da nema svoje ja u politici i da je to konačno priznala', kaže Puhovski.

  • +5
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na društvenim mrežama već je zapažen njen gaf oko punjenja proračuna. 'Grabar Kitarović je pokazala da puno stvari ne zna, on je na to odgovarao profesorski, a ona je nastavila dalje. Ona je pokazala neusporedivo manje znanja, ali ni iz njenog najužeg kruga ne vjeruju da ona ima bolje znanje o tim stvarima. No mislim da će to proći nezapaženo jer ona ima stalno isti ton i stalno govori kao da je sve u redu, smješka se i mirno govori. Ne daje materijal za verbalnu superiornost kakvu ima Milanović jer nije u stanju priznati da je u krivu', kaže Puhovski.

Grabar Kitarović je na sučeljavanjima, dodaje, bila bolja nego u prethodnim nastupima, a Milanović je, kaže, bio bolji, ali je imao lošije završno obraćanje nego na RTL-u.

Kritike je imao i na račun HRT-a. 'Potpuno je nepojmljivo to da je HTV dobrim dijelom postavljao ista pitanja kao i RTL prije nekoliko dana. Ako se sutra nastavi s tim na Novoj TV, to će biti teror nad gledateljstvom', kazao je Puhovski.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Jelena Rozga, Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Predrag Štromar…