VELEBITSKA AVANTURA

Gorska služba spašavala zalutale Nijemce

11.08.2010 u 20:43

Bionic
Reading

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) kasno popodne spasili su skupinu njemački turista koji su zalutali na Velebitu, a nitko od turista nije ozlijeđen, priopćio je večeras pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić

Poziv za pomoć, upućen s Velebita, posredovanjem Županijskog centra 112 u Gospiću stigao je nešto prije 16 sati. Troje njemačkih turista uputilo se mimo planinarske staze iz mjesta Ribarica kraj Karlobaga, s namjerom da pređu Velebit na drugu stranu.

No grupa se nije pridržavala označenih putova te nije ponijela dovoljnu količinu vode. Kako su se kretali bespućem izgubili su orijentaciju, pa se je jedan član odvojio od grupe po pomoć.

Odmah nakon dojave pokrenuta je potraga i spašavanje u koju su se uključili pripadnici HGSS-a Stanice Gospić, te dežurna ekipa HGSS sa liječnicom i potrebnom opremom. Oni su u 24 satnom dežurstvu i spremni su za situaciju da zbog guste vegetacije, lociranje i izvlačenje izgubljenih turista ne uspije 'zemaljskim putem'.

Pročelnik HGSS-a izvijestio je kako je nešto prije 19 sati stigla dojava da su se spasitelji uspjeli probiti do izgubljenih turista zemaljskim putem pa je pripravnost za helikoptersko lociranje i spašavanje otklonjena. Ističe kako je lociranje izgubljenih na tako širokom i nepreglednom i neprohodnom prostoru, zapravo najteža zadaća HGSS-a.

Njemački turisti su pronađeni dehidrirani i iscrpljeni te dezorijentirani, ali nemaju ozljeda. U tijeku je njihovo spuštanje niz planinu na sigurno.