obrana demokracije

Gornji dom njemačkog parlamenta traži ukidanje ekstremno desne NPD

02.02.2018 u 16:57

Bionic
Reading

Gornji dom njemačkog parlamanta Bundesrat pokrenuo je u petak postupak pri Ustavnom sudu Njemačke za ukidanje financiranja desno-ekstremne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD)

'Mi smo otvoreno demokratsko društvo, ali i društvo koje zna obraniti demokraciju', rekla je premijerka savezne pokrajine Saske Annegret Kramp-Karrenbauer.

Ona ja zaključila kako je političko djelovanje NPD-a, kojem je cilj svrgavanje demokratske vlasti, nespojivo sa sustavom financiranja političkih stranaka u Njemačkoj.

'Mi želimo spriječiti da NPD od države protiv koje se bori za to još dobiva novac od te iste države', zaključila je Kramp-Karrenbauer.

NPD je, prema informacijama Bundesrata, još u 2016. primio 1,1 milijuna eura iz sustava financiranja stranaka.

Bundesrat, u kojem su zastupljeni predstavnici saveznih pokrajina, postupak je pokrenuo na temelju prijašnje odluke Ustavnog suda koji je odbacio zahtjev savezne vlade za zabranu NPD-a ocijenivši stranku 'nedovoljno važnom' za pokretanje zabrane.

  • +6
Prosvjedi protiv AFD-a u Berlinu i Frankfurtu Izvor: Profimedia / Autor: Anadolu / Avalon.red

U istoj prošlogodišnjoj odluci Ustavni sud je, međutim, NPD ocijenio djelimice protuustavnim te ukazao na mogućnost uskraćivanja financija ovoj stranci. Bundestag je prošle godine donio odluku o izmjeni Ustava kako bi bilo moguće ukidanje financiranje strankama koje djeluju protuustavno.

NPD je u svojoj prošlosti bio zastupljen u nekoliko pokrajinskih parlamenta. Promatrači smatraju da je stranka drastično izgubila na snazi zbog pojavljivanja Alternative za Njemačku (AfD) koja je preuzela teme koje je dosad zastupao NPD.