goran grlić radman

Diplomat kojeg je Tuđman doveo u Hrvatsku najrječitiji je budući ministar: Veliki sam optimist, volim izazove

18.07.2019 u 13:20

Bionic
Reading

Kandidat za ministra vanjskih i europskih poslova, sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman u četvrtak nešto poslije podneva posljednji je od nominiranih stigao na sastanak u Vladu. Okupljenim novinarima na ulazu u Banske dvore kazao je da je kasnio zato što mu je kasnio zrakoplov kojim je doputovao iz Berlina

Čast mu je što mu je ponuđena ministarska fotelja. 'Do 1991. godine živio sam u Švicarskoj i vratio se sa suprugom, koja je bila trudna, jer smo imali jak naboj domovinske zahvalnosti', rekao je Grlić Radman, prenosi N1.

S odlazećom ministricom Marijom Pejčinović Burić razgovarat će i vidjeti što se sve postiglo u Ministarstvu i nastavit će ondje gdje je stala. Najveći izazov bit će mu predsjedanje Europskim vijećem. 'Veliki sam optimist, volim izazove, a pogotovo kad nešto radite za domovinu', rekao je Grlić Radman, dodavši da je diplomacija plemenita disciplina te da su ti ciljevi plemeniti te da kolege u vanjskim poslovima puno rade.

Dodao je da činjenica da je ministrica Marija Pejčinović Burić postala glavna tajnica Vijeća Europe govori o uspjehu i nje i Hrvatske. 'Jako smo lobirali za nju', poručio je.

Upitan čime ga je Plenković uvjerio da treba prihvatiti ministarsku funkciju, Grlić Radman rekao je da su oni kolege iz vanjskih poslova, da se znaju i radili su zajedno. 'Velika mi je čast ako je premijer uvjeren da ja to mogu, ako imam radni kapacitet i iskustvo za taj posao', rekao je, dodavši da misli da je presudilo njegovo diplomatsko iskustvo.

Potvrdio je i da ga je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zvao da se vrati u Hrvatsku.

'Bio sam predsjednik hrvatske kulturne zajednice do 1989. godine i tada sam predsjedniku Tuđmanu sa svojim prijateljima 21. travnja 1989. organizirao predavanje - nama je on bio čovjek s vizijom, u njemu smo vidjeli čovjeka koji može napraviti, dosanjati taj san, jer mi smo uvijek čeznuli za slobodnom državom', rekao je Grlić Radman.

S Plenkovićem dobro surađuje i ne dvoji u njegovu stručnost i kompetentnost. 'Diplomat je onaj koji gradi mostove. Mi smo relativno mala država, ali imamo velike legitimne ciljeve i moramo biti složni u tome, pogotovo kad su u pitanju nacionalni interesi, koji se poklapaju s interesima Europske unije', rekao je Grlić Radman.

Što se tiče njegove dostupnosti, budući je ministar rekao: 'Nikad mobitel ne puštam iz ruku jer moram biti dostupan 24 sata.'

  • +4
Novi ministri u vladi Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell