goranko fižulić

'Grabar Kitarović je relativizirala ustaški režim, što bi moglo dovesti do toga da u drugi krug uđu Škoro i Milanović'

16.08.2019 u 10:20

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva i kolumnist Telegrama Goranko Fižulić gostujući na televiziji N1 analizirao je predsjedničku kampanju i intervju koji je Kolinda Grabar-Kitarović dala Hrvatskom tjedniku, kao i kampanju ostalih kandidata

Na pitanje da prokomentira predsjedničku kampanju i njene početke, Fižulić je na televiziji N1 rekao kako je jasno da je trenutna predsjednica u kampanji od prvog dana njenog mandata, a Miroslav Škoro i Zoran Milanović su s kampanjom počeli onda kad su i objavili da će se kandidirati.

'Sve ankete pokazuju da zapravo 80, možda čak i 90 posto mogućih glasova dijele njih troje. I to je vjerojatno i razlog za sva ova iznenađenja koja smo imali u nekoliko proteklih dana ili tjedana, a koje je uglavnom priredila predsjednica Republike koja se očito ne zna nositi s izazovom koju je pred nju postavila kandidatura Miroslava Škore', rekao je Fižulić.

Istaknuo je kako je sve što je predsjednica radila proteklih dana i tjedana usmjereno na osvajanje biračkog tijela na koje računa i Škoro te da je za nju i HDZ najgori scenarij da u drugom krugu gledamo Miroslava Škoru i Zorana Milanovića.

Problem ove kampanje za Grabar-Kitarović, smatra Fižulić, je u tome što ovaj put ne može ići protiv Vlade i prijetiti da će lupiti šakom o stol. Zoran Milanović, dodaje bivši ministar, ponaša se mudro i ne daje obećanja koja ne može ispuniti, dok se po Fižuliću Škoro zasad drži distancirano i komunicira uglavnom preko interneta.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Grabar-Kitarović je, dodaje Fižulić, intervjuom Hrvatskom tjedniku odredila tijek kampanje u narednim mjesecima. Ona je, kaže, u navedenom intervjuu izrekla neke stvari koje se prije nisu mogle čuti, ni vidjeti u 30 godina Republike Hrvatske. Fižulić ističe kako je ona prva u 30 godina Hrvatske koja je s te pozicije relativizirala ustaški režim i samog Antu Pavelića.

'Njene riječi koje je izgovorila bi svaku drugu stranku - HDZ to naravno neće učiniti - prisilile da se zapravo odreknu takvog kandidata. Pitanje je hoće li stavljanje naglaska na tu temu doći do nečega što je tek nedavno bilo nezamislivo - da u drugom krugu budu Miroslav Škoro i Zoran Milanović', pita se Fižulić.

  • +43
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Fižulić također ističe nešto što je većini promatrača promaknulo. Intervju je, naime, dan 24. srpnja, a objavljen dva tjedna kasnije, što ukazuje na to da između predsjednice i premijera Plenkovića nema koordinacije. 'Proteklo je dva tjedna u kojem je gospođa Kitarović objavila svoju kandidaturu u takvom listu kakav je Hrvatski tjednik, a da HDZ ili Plenković nisu ništa spriječili da se ta stvar unaprijed amortizira. Gospođa Kitarović je očito procijenila da onaj dio biračkog tijela koji sa simpatijama gleda na ustaški režim, koji ima simpatije prema NDH, je za nju toliko važan da zapravo on presuđuje tko će ići u drugi krug - Škoro ili ona sama', kaže.

  • +17
Miroslav Škoro Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Fižulić vjeruje da Milanović ima siguran prolaz u drugi krug, a ako Grabar-Kitarović i dođe do drugog kruga, imat će problema s promjenom diskursa. 'Ako se dosad dodvoravala krajnjoj desnici, pitanje je kako će osvojiti centar, budući da bez toga nema pobjede na izborima', zaključuje Fižulić.