'državni mecena'

Goran Marić bio je prema njima široke ruke: Istražili smo što je sve darovao Crkvi te žale li biskupi zbog njegova odlaska

19.07.2019 u 08:55

Bionic
Reading

'Imovina je veleposlanica života, njeno aktiviranje znači život', izrekao je više puta donedavni ministar državne imovine Goran Marić, često prilikom potpisivanja ugovora o darovanju državne imovine, a najčešće kad je ona prelazila u ruke Katoličke crkve. Diljem države Marić je, kako stoji u rekapitulaciji njegova mandata, posijao 554 darovna ugovora i odluke - uz još nekoliko stotina ugovora o pravu služnosti, davanju na uporabu i slično - no mogla se primijetiti njegova posebna nadahnutost kada su se s druge strane stola nalazili nadbiskupi, biskupi i drugi pripadnici klera

'Vrijeme otimanja je prošlo, sada nastupa vrijeme darivanja', kazao je jednom prilikom. Dodjelu nekretnina znao bi opisati kao 'puno više od tehničkog čina, povratak nas samih sebi', 'vrijednosno stajalište Hrvatske' i 'ne samo materijalnu korist, nego duhovnu svježinu'. Samu Crkvu pak opisivao je kao 'najpovjesniju sastavnicu hrvatske misli, duhovnosti i kulture'.

Slučaj će htjeti da je upravo njegov privatni deal s franjevcima i sporna obnova jednog njihova samostana, nakon čega je u vlasništvu tvrtki povezanih s njime završio stan u Zagrebu, jedan od brojnih razloga Marićeva gubitka ministarske fotelje. A u koroti bi, barem ako je suditi po velikodušnosti donedavnog ministra državne imovine, zbog toga mogli završiti i viđeniji pripadnici klera. Od istoka Slavonije do juga Dalmacije.

Prva zapaženija darovnica Vlade i Ministarstva državne imovine datira iz kolovoza 2017. godine, kad je porečkom i pulskom biskupu Draženu Kutleši predana Vila Idola u Puli, s pripadajućom gospodarskom zgradom i zemljištem. Najljepša pulska vila iz austrougarskog perioda, vrijedna 19,7 milijuna kuna, dotad je formalno bila u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, no intervencijom iz Vlade promijenila je vlasnika baš 'na dan sjećanja na žrtve svih totalitarističkih režima', kako je tada objašnjavano, te postala biskupski dvor. Upravo tom prilikom Marić je opisao transakciju kao 'unošenje duhovne svježine'.

Vila Idola Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Negdje u isto vrijeme na svoje je došla i Splitsko-makarska nadbiskupija, kojoj je u vlasništvo predana višeetažna luksuzna palača na samom Peristilu, u srcu Splita. Ondje je trebao biti otvoren Muzej sakralne umjetnosti, što se nikada nije dogodilo, navodno jer ipak nisu riješeni vlasnički odnosi. No zanimljiv je detalj iz nedavne prošlosti ove palače: nju je, naime, prethodno potpuno obnovilo Ministarstvo kulture, pa nadbiskup nije trebao učiniti doslovno ništa osim eventualno promijeniti bravu.

Danas stoji zatvorena, a već neposredno nakon potpisivanja ugovora nadbiskup je novinarima mrzovoljno objašnjavao da 'vlasnik može sa svojim prostorom činiti što god hoće'.

Crkvi i komad bivše vojarne

Split, grad u kojemu je dva desetljeća ranije čak i centralni odjel gradske knjižnice morao biti iseljen kako bi biskup dobio svoju palaču natrag - a kasnije ju uspio unakaziti dvojbenim dogradnjama - po svemu sudeći ima posebno mjesto u srcu Gorana Marića. Baš u tom gradu s kratkotrajnim ministrom znanosti Pavom Barišićem kupio je 100 milijuna kuna vrijednu zgradu Brodomerkura i u nju uselio Filozofski fakultet, što je franjevačkom redu - baš onome od kojega je kupio sporni stan u Zagrebu - prigodno oslobodilo veliki prostor u klerikatu, u kojemu su umjesto studenata počeli gledati turiste. Ondje su, naime, otvorili hotel.

No najpompoznije je ipak bilo darovanje više od 30 tisuća četvornih metara zemljišta bivše vojarne Dračevac, procijenjenog na 84 milijuna kuna, također Splitsko-dalmatinskoj nadbiskupiji. Dogodilo se to na prošlogodišnjoj sjednici Vlade u Splitu i ostalo relativno skriveno pored desetaka drugih projekata, no godinu kasnije činjenice govore da je upravo darivanje Crkvi jedino konkretizirano u stvarnosti. Dok je za zemljišta i objekte koji trebaju pripasti samom gradu Vlada usvajala 'zaključke o namjeri darovanja', koji mahom još uvijek nisu provedeni, svoj komad Dračevca Crkva je promptno dobila.

Cijela ta bivša vojarna, inače, predviđena je za budući veliki tehnološki park i prometni centar, ali čudnim putovima u posao se ubacila Crkva i zgrabila trećinu. Tportalovi sugovornici iz gradske uprave još tada su govorili o teškim i mučnim pregovorima oko smještaja parcele i na koncu bili zadovoljni jer je upravo ta trećina obuhvatila trošnu i ruševnu zgradu u kojoj se danas nalazi Općinski sud. 'To znači da će se najprije morati riješiti problem suda', govorili su tada, što se pokazalo istinitim.

  • +3
Ministar Goran Marić i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

Upravo ovih dana objavljeno je da država napokon uklanja desetljetnu civilizacijsku sramotu i vraća suce u centar Splita, u preuređenu bivšu robnu kuću, pa će Crkva na Dračevcu napokon moći realizirati ono što je obećala. Taksativno navedeno: Katolički odgojno-obrazovni centar, vrtić s posebnom jedinicom za djecu s posebnim potrebama, osnovnu i srednju strukovnu školu, sportsku dvoranu, vanjska igrališta, kuhinju za Caritas...

'Ovaj današnji čin darivanja hrvatske Vlade i Ministarstva državne imovine Nadbiskupiji u Splitu shvaćam i razumijevam kao vrijednosno stajalište Hrvatske. Ono znači da Hrvatska ima i osjeća svoj integritet, da ga želi i dalje graditi i čuvati. Ovime Grad Split, posredovanjem najpovjesnije sastavnice njegove misli, duhovnosti i kulture, njegove Crkve, potvrđuje svoju zrelost i svoje opredjeljenje za obnovu vrijednosti od kojih je sazdan. Hrvatska nažalost još uvijek trpi lažne dvojbe o svojim vrijednostima, a ovime pokazujemo da je Hrvatska kršćanska zemlja', zborio je egzaltirani Goran Marić.

  • +8
Bivša vojarna na Dračevcu Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

'Nakon otimanja, darivanje'

U idućih nekoliko mjeseci ponešto je posustao s prijenosom državne imovine na Crkvu, no ovog proljeća potpuno se zahuktao. U ožujku poklanja Dubrovačkoj biskupiji 18 milijuna kuna vrijedno zemljište za izgradnju crkve i pastoralnog centra s pratećim sadržajima u gradskom naselju Solitudo na Lapadu. Pored toga poklanja zgradu površine 678,44 četvorna metra u gradskoj jezgri, u koju bi se nakon obnove trebale useliti mlade obitelji, barem kako je pojašnjeno.

vikar nadbiskupije splitsko-makarske

'S Marićem smo surađivali dobro, službeno i uz poštivanje'

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) za tportal nisu mogli kazati ništa o suradnji s donedavnim ministrom državne imovine Goranom Marićem: ne zato što ne žele, nego zato što tvrde da s njime nisu imali izravnih doticaja, barem kad se radi o imovinskim pitanjima.

'Svi razgovori o povratu imovine oduzete u vrijeme komunizma ili o eventualnim darovnicama vođeni su na razini pojedinih biskupija, dakle na terenu', kazao nam je glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Upitali smo ga i postoji li kakva evidencija crkvene imovine oduzete u doba Jugoslavije i eventualno popis zahtjeva za daljnjim povratom, pa nas je opet uputio na nižu razinu. 'Svaka biskupija vodi evidenciju za svoje područje', tvrdi Ancić.

Tportal je kontaktirao i s generalnim vikarom Nadbiskupije splitsko-makarske Miroslavom Vidovićem: željeli smo doznati kako su surađivali s Marićem, s obzirom na to da je upravo na ovom području zabilježen velik promet državnih nekretnina u crkvenom smjeru. 'S njime smo surađivali kao i sa svima: dobro, službeno i uz poštivanje', sve je što nam je rekao Vidović.

Istog tog mjeseca Marić boravi u Đakovštini, pa s tamošnjim nadbiskupom Đurom Hranićem potpisuje ugovor o darovanju 'dviju zgrada u Zagrebu'. Nije pojašnjeno kako će biskupija funkcionirati na nekoliko stotina kilometara udaljenim lokacijama, niti je Crkva u tom trenutku znala što će učiniti s poklonjenim zgradama.

'Nismo još sigurni koje će biti njihove namjene, no razmišljamo o tome da one djeluju u dobrotvorne ili odgojne svrhe', rekao je nadbiskup Hranić. Goran Marić bio je nadahnutiji:

'Postojalo je vrijeme otimanja, kada je to bila institucionalna, ali nažalost i legitimna praksa, no ipak ima i vrijeme darivanja, što je jedna od temeljnih vrijednosti kršćanstva. Znamo što je Katolička crkva učinila za hrvatski narod u prošlim stoljećima, znamo što čini danas i to poštujemo. Nikada se ne može nadoknaditi ono što je komunistička vlast učinila Crkvi, ali ovakvim činom barem malo nadoknađujemo tu nepravdu koja je godinama bila činjena.'

Već mjesec dana kasnije, u travnju, bjelovarsko-križevačkom biskupu Vjekoslavu Huzjaku daruje čak 27 tisuća kvadrata državnog zemljišta, čija je vrijednost oko 6,5 milijuna kuna. Navodno će se ondje graditi svetište svetog Marka Križevčanina, 'prvog sveca u Hrvatskoj'.

'Povratak oduzete crkvene imovine, iz naše suvremene hrvatske perspektive, znači puno više od tehničkog čina: on znači povratak nas samima sebi. Jer povijest nas obvezuje još više od ugovora. Stoga je i ovaj ugovor više od darovnice', objasnio je Marić.

Donedavni ministar državne imovine nije se previše opterećivao formom, barem kada se radilo o poslovima s Crkvom: jednosmjerni transferi zemljišta i nekretnina koji put su opisani kao puko darovanje, a koji put kao odšteta za imovinu oduzetu u komunizmu. Koju, ako je po Mariću, teško da se ikada može pravično nadoknaditi.

zabačeni poslovni prostor za onaj na pjaci

Neobična trampa s Bracom Crnogorcem

Posebno poglavlje u splitskim poslovima Gorana Marića zauzima neobična trampa, također povezana s Crkvom. Negdje na početku njegova mandata, naime, država je pristala na zamjenu nekretnina s osobom imena Ivica Braco Crnogorac, inače nonculom (zvonarom, remetom) katedrale svetog Dujma. Crnogorac je imao poslovni prostor u zabačenom dijelu iza katedrale, a država višestruko vredniji prostor Croatia recordsa na Pjaci, na koji je ovaj bacio oko, pa je u roku od tjedan dana iseljen kultni dućan ploča i jedan od simbola ovog trga. Još tada, u ljeto 2017. godine, Marića smo u Splitu zamolili da objasni ovu transakciju. Obećao je raspitati se i javiti se, no to se nije dogodilo. SMS-ovi novinara tportala vjerojatno još uvijek stoje u službenom mobitelu koji je razdužio na dan ostavke.