'nismo pristrani'

Google odgovorio Trumpu: Ne rangiramo rezultate pretrage u političke svrhe

28.08.2018 u 17:59

Bionic
Reading

Internetski pretraživač Google osporio je u utorak optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da su rezultati pretrage na njegovoj tražilici 'namješteni' i o njemu prikazuju samo loše vijesti, poručivši da tvrtka ne favorizira rezultate pretrage u političke svrhe, javlja Reuters

Kada korisnici u tražilicu utipkaju ključne riječi, priopćio je Google, "naš je cilj da u što kraćem roku, od nekoliko sekundi, prime najrelevantnije odgovore".

"Pretraga se ne koristi za postavljanje političke agende i, glede rezultata, nismo pristrani i ne naginjemo niti jednoj političkoj ideologiji. Svake godine unaprijeđujemo naše algoritme kako bi bili sigurni da će korisnici na svoje upite dobiti sadržaj visoke kvalitete. Stalno radimo na poboljšanju naše tražilice i nikada ne rangiramo rezultate pretrage kako bismo kontrolirali ili utjecali na politički sentiment", odgovorio je Google Trumpu.

Američki predsjednik Donald Trump već je prošli tjedan optužio društvene mreže da ušutkavaju konzervativne glasove, a u utorak ujutro napao je Google da namješta rezultate pretraživanja o njemu tako da pokazuje samo loše vijesti.

"Lažni CNN je istaknut, a republikanskih, konzervativnih i desno orijentiranih medija nema". Nezakonito?", pitao se nakon što je u tražilicu rano ujutro ukucao svoje ime.

  • +2
Skrivene tajne pretražitelja Google Izvor: Reuters / Autor: MIKE BLAKE

Prema njemu, "96 % rezultata na temu vijesti o Trumpu dolazi iz ljevičarskih nacionalnih medija koje on smatra "vrlo opasnima".

"Google i ostali guše konzervativne glasove i skrivaju pozitivne informacije, kontroliraju što možemo vidjeti a što ne, to je vrlo opasna situacija na koju moramo pripaziti", dodao je.

Američki milijarder već je prošli tjedan optužio "velike društvene mreže" da ušutkuju "milijune ljudi".

"Ljudi imaju pravo odlučiti o tome što je istina a što ne, bez cenzure!", napisao je u petak na Twitteru, glavnom sredstvu komuniciranja kako bi zaobišao medije za koje smatra da su prema njemu zlonamjerni.