ZBOG POREZA

Google će blokirati francuske medije?

19.10.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Američki internetski div Google francuskoj je vladi najavio mogućnost prestanka navođenja francuskih medija ako bi za to morao plaćati porez koji zahtijevaju medijski izdavači i kojem je sklona francuska ministrica kulture.

Francuski izdavači u rujnu su od vlade zatražili prijedlog zakona kojim bi pretraživači poput Googlea plaćali naknadu u slučaju korištenja njihovih tekstova. Prijedlogom zakona bi se pretraživačima nalagalo plaćanje svakog čitanja pojedinog teksta na koji u pretraživanju usmjere surfera, a kazna za neplaćanje ide do tri godine zatvora i 300 tisuća eura novčane kazne.

Google 'ne može prihvatiti' da se uspostavom takve odredbe "dovede u pitanje sam njegov opstanak, te bi zbog toga bio primoran prestati navoditi francuske izvore", stoji u priopćenju koje je Google ovog mjeseca poslao nekolicini francuskih ministarstava.

Američki pretraživač podsjeća u priopćenju da 'svakog mjeseca preusmjeri četiri milijarde 'klikova' prema internetskim stranicama francuskih izdavača'. Smatra da se prijedlogom zakona 'zapravo želi zabraniti navođenje nekomercijalnih izvora'.

'Takav bi zakon u konačnici ograničio pristup informacijama, smanjio broj francuskih internetskih stranica čiji se sadržaj navodi, ali i zakočio inovativnost', smatra Google.