janjko grlić

Gonio je zločinačku organizaciju, nije obranio Dinamova direktora: Tko je iskusni kaznenjak kojega Kujundžić plaća 500 kuna po satu

27.01.2020 u 22:41

Bionic
Reading

'Imate li pitanja za odvjetnika? Ja ga plaćam 500 kuna po satu, neka ide onda', kazao je (još uvijek) ministar zdravstva Milan Kujundžić na konferenciji za novinare, nakon što se njegov odvjetnik Janjko Grlić opširno obratio novinarima obrazlažući detalje oko svake pojedine nekretnine ministra i njegove supruge. Kujundžić je odbio podnijeti ostavku i tek je stavio mandat na raspolaganje, najavivši da će 'tražiti zaštitu pravnih tijela', a izbor odvjetnika i neuobičajena scena u kojoj njih dvojica zajedno sjede pred kamerama sugerira da očekuje kako se njegov slučaj neće zaustaviti na eventualnoj smjeni, nego će se moguće prebaciti i u kaznenu sferu

Janjko Grlić, naime, jedan je od iskusnijih zagrebačkih odvjetnika, specijaliziran prije svega za kazneno pravo, kojim se bavi cijelu svoju karijeru: najprije 15 godina kao tužitelj, a potom još toliko kao odvjetnik. Trenutno je partner u društvu Gajski, Grlić, Prka i partneri.

'Radi se o iskusnom klasičnom kaznenjaku koji vrlo dobro vlada materijom. No nejasno je zašto je Kujundžić angažirao baš njega ukoliko smatra da nije ništa pogriješio i da je problem samo u nepreciznosti oko ispunjavanja imovinske kartice, odnosno ako se ne sprema za neku vrstu kaznenog postupka', kazao je sugovornik tportala koji osobno poznaje aktere ove priče.

Odvjetnik Grlić od početka devedesetih do 2005. godine radio je u Državnom odvjetništvu. Kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika bio je između ostalog angažiran u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije u doba glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, završenog neslavnim oslobađajućim presudama. U jednom razgovoru osam godina kasnije, kada je već postao odvjetnik, osvrnuo se upravo na razloge pada Ortynskog, koji je svojevremeno predstavljan kao 'hrvatski Elliot Ness', da bi ubrzo bio najuren iz javne službe i javno sramoćen.

Gordan Malić, Ranko Ostojić i Janjko Grlić o Ortynskom Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

'Bio je žrtva karaktera, čovjek kojega bi se moglo nazvati Indijancem. Bio je preteča onoga što bi tek trebalo zaživjeti, dakle državnog odvjetnika koji će voditi istragu, a ne samo pisati ono što mu se kaže. Poanta njegove priče jest: ljudi, nemojte previše revno raditi svoj posao, nego onako kako gazda kaže', izrekao je Grlić u prilogu emisije 'Nedjeljom u 2'.

Na drugoj strani sudnice

Premda je dosegao status zamjenika glavnog državnog odvjetnika, ubrzo nakon Orytnskog i on napušta državnoodvjetničke vode te započinje karijeru na drugoj strani sudnice. Godine 2012. formira se spomenuto odvjetničko društvo, a kao jedan od partnera pojavljuje se Ivana Saucha, bivša supruga Tomislava Sauche, tadašnjeg predstojnika kabineta premijera Zorana Milanovića. U javnosti izbija skandal nakon što ih državna tvrtka Plinacro angažira za 'davanje stručnih mišljenja', što mediji odmah povezuju s navodnim pogodovanjem po stranačkoj liniji, pa se Saucha odmah razilazi sa svojim dotadašnjim partnerima.

  • +5
Milan Kujundžić Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Odnedavno je partnerica u Grlićevu odvjetničkom uredu i Tamara Obradović Mazal, bivša članica više hrvatskih vlada i kasnije poslovna konzultantica.

'Strah od kreiranja istine'

Prije Milana Kujundžića, jedan od najzvučnijih Grlićevih klijenata bio je Damir Vrbanović, bivši direktor Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza, optužen i osuđen u nekoliko procesa protiv nogometne mafije. Grlić je preuzeo obranu od zagrebačkog kolege Mate Matića, a ostao je zapamćen neuspio manevar obrane koja je tvrdila da su optužnicu napisali 'neovlašteni tužitelji' i Grlićeva izjava da se njegov klijent 'ne boji istine, nego kreiranja istine'. Nije pomoglo, barem u Vrbanovićevu slučaju, a vidjet ćemo kako će funkcionirati kod Kujundžića.