TAJNE SJEDNICE VLADE

GONG tužio Upravni sud Ustavnom

07.11.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Udruga GONG izvijestila je danas da su podnijeli dvije tužbe Ustavnom sudu osporavajući presude Upravnog suda u sporu GONG-a protiv hrvatske vlade radi ostvarivanja prava na pristup informacijama, tražeći od vlade da objavi dnevni red zatvorenih sjednica u dijelu 2011. te popis posjetitelja vladinoj zgradi na dan kad je održan sastanak koji se poslije pokazao ključnim za aferu Fimi media.

Upravni sud je, kako je kazala pravna savjetnica GONG-a Vanja Škorić, presude donio u kolovozu da bi one u rujnu bile uručene GONG-u.

U GONG-u smatraju da je Upravni sud, po zakonu o pravu na pristup informacijama, bio obvezan provesti test javnog interesa i procijeniti je li odbijanje informacija u javnom interesu, no sud je taj test odbio provesti.

GONG podsjeća na dva slučaja u kojima je vlada odbila dati tražene informacije.

U prvome je slučaju GONG zatražio od vlade dnevne redove svih sjednica zatvorenih za javnost u dijelu 2011. Vlada je dnevne redove ponovno proglasila tajnima, a Upravni je sud presudio da GONG 'nije konkretizirao podatak koji traži jer traži sve dnevne redove s vladinih zatvorenih sjednica'.
U drugom slučaju GONG je zatražio od vlade uvid u popis ulazaka i izlazaka fizičkih osoba iz vladine zgrade 4. kolovoza 2007., kad je tamo održan sastanak 'koji se pokazao kamenom temeljcom za aferu danas poznatu kao Fimi media'.

Vlada je odbila dati podatak opravdavajući se potrebom zaštite osobnih podataka posjetitelja, a sud je presudio da GONG nije konkretizirao traženi podatak jer nije podnio zahtjev prema točno određenoj fizičkoj osobi.

GONG je doveden u situaciju apsurda u kojoj bi trebao precizirati sadržaj informacije koja je nedostupna', ističe se u priopćenju.

K tome, u svjetlu istražnih i sudskih procesa koji se vode protiv bivših članova vlade zabrinjava i kontinuitet njezinih zatvorenih sjednica - na vladinim internetskim stranicama nedostaju informacije o dnevnim redovima, odlukama i priopćenjima u odnosu na čak tri sjednice u listopadu i studenom 2011. Službeni zahtjev vladi da GONG-u dostavi dnevni red 149. sjednice odbijen je s objašnjenjem: "Vlada RH ukazuje da je dnevni red 149. sjednice Vlade RH, koja je bila zatvorena za javnost, označen stupnjem tajnosti 'Povjerljivo'", ističe se u priopćenju.