pravedna raspodjela

Gong traži detaljne podatke o raspodjeli cjepiva: Slučaj Boras sugerira da je bilo onih koji su se ubacivali preko reda

11.02.2021 u 11:31

Bionic
Reading

Nakon skandala u vezi cijepljenja preko reda rektora Damira Borasa, Gong je u četvrtak od Vlade zatražio detaljne podatke koliko je svaka zdravstvena ustanova, ustanova socijalne skrbi i institucija vlasti zatražila i iskoristila doza cjepiva za svoje zaposlenike i dužnosnike

"U vremenima kada više od 700.000 starijih i bolesnih građanki i građana čeka na svoj red za cijepljenje, koji je uzrokovan zastojem u isporuci na europskom nivou, nužno je da vlast transparentno pruži podatke o pravednoj raspodjeli i korištenju cjepiva kako bi svi zadržali strpljenje", navodi Gong u priopćenju.

Gong podsjeća kako je u planu cijepljenja bilo navedeno da su prioritetne skupine u prvom krugu cijepljenja isključivo zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije, ali krug se proširio i na članove Vlade, saborske zastupnike te suce Ustavnog i Vrhovnog suda.

"To se pravdalo javnom promocijom važnosti cijepljenja. Međutim, slučaj Boras sugerira da je bilo onih koji su se ubacivali preko reda, i mimo kruga izabranih institucija", kaže se u priopćenju.

Gong je uvjeren da objava podataka o raspodjeli cjepiva i njihovoj iskorištenosti može jačati povjerenje javnosti u važnost cijepljenja i u odgovorno upravljanje korona krizom.

Iz te udruge podsjećaju da su tražili od Vlade transparentne podatke o nabavi medicinske opreme i angažiranju raznih stručnjaka, ali jedanaest mjeseci kasnije i dalje nemamo objedinjene službene podatke o nabavi opreme bez javne nabave žurnim postupcima, osim onih koji su procurili u medije.

"Kao što je za pobjedu nad pandemijom potrebno da se cijepi većina stanovništva, za demokraciju je važno povjerenje građana i jasni dokazi da se na krizu odgovara planski, sukladno jasnim i opravdanim kriterijima, bez privilegiranog pristupa koji se ostvaruje ulaskom odabranih pojedinaca 'na sporedni ulaz'", ističe Gong.

Svako postupanje protivno tim načelima dodatno će umanjiti povjerenje građana u institucije kao provoditelje smislene politike, naštetiti demokratskoj kulturi i proizvesti otpor mjerama očuvanja javnog zdravlja, upozorava se u priopćenju.