GRAĐANI U AKCIJI

GONG prati izbore sa 700 promatrača

13.05.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Nevladina udruga GONG regularnost lokalnih izbora nadzirat će s oko 700 promatrača i 45 mobilnih timova. U GONG kažu da na ovim izborima neće imati veliki broj promatrača, kao na lokalnim izborima 2005. koje je nadgledalo oko tisuću promatrača i 105 mobilnih timova, no naglašavaju da su dali sve od sebe kako bi pokrili što je moguće više mjesta

Najviše podataka o tijeku izbora GONG očekuje od dvočlanih mobilnih timova koji će obilaziti između 12 i 15 biračkih mjesta na unaprijed određenim rutama, rekla je Maja Kočiš, koordinatorica Regionalnog ureda Zagreb.

Pažnja promatrača, kao i dosad bit će usmjerena na poštivanje izbornih zakona i pravila na biračkome mjestu, odnosno uočavanje eventualnih neragularnosti i manipulacija.

GONG će na izborni dan temeljem prikupljenih izvještaja promatrača objaviti tri priopćenja, u 11 i 16 sati te navečer nakon zatvaranja biračkih mjesta. Cjeloviti izvještaj objavit će nakon završetka izbornog procesa i proteka rokova za prigovore te žalbe nakon drugog izbornog kruga.

GONG-ovi promatrači prošli su 90-minutnu obuku, u sklopu koje su im treneri objasnili dužnosti i prenijeli niz informacija o tome kako pravovremeno uočiti nepravilnosti.

Manje nepravilnosti na koje promatrači nailaze su obiteljsko glasovanje, glasovanje bez dokumenata, odnosno na povjerenje i promidžbeni materijali na biračkim mjestima, dok su među težim povredama slučajevi utjecaja na birače ispred biračkog mjesta, kažu u GONG-u.

Osim GONG-ovih promatrača tijek izbora na biračkim mjestima pratit će i promatrači političkih stranaka koji su dobili rješenja za promatranje. Akreditacije svim promatračima, uključujući i GONG-ove daje Birački odbor.