reakcija nevladine organizacije

Gong poziva upravu Sveučilišta da zaustavi nedemokratsko upravljanje i osigura transparentnost donošenja odluka

19.02.2021 u 10:26

Bionic
Reading

Gong je u petak pozvao upravu Sveučilišta u Zagrebu da promijeni nedemokratsku praksu i osigura transparentnost donošenja odluka Senata, najvažnijeg sveučilišnog tijela

Gong apelira da se sjednice Senata organiziraju na način koji će omogućiti argumentirano iznošenje stavova njegovih članica i članova, a to je putem usmene i neposredne rasprave uživo ili preko odgovarajućih online platformi. Time će se, ističe, osigurati transparentnost upravljačkih procesa na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj.

Gong u priopćenju navodi da se sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu već duže vrijeme održavaju bez mogućnosti adekvatne rasprave i sučeljavanja argumenata članica i članova Senata.

Uprava Sveučilišta, na čelu s rektorom, organizira sjednice isključivo putem e-maila, čime je, ističu, onemogućena bilo kakva smislena i funkcionalna razmjena informacija i argumenata.

Sve to događa se, kažu, u situaciji kada druga sveučilišta u Hrvatskoj, ali i brojne sastavnice zagrebačkog, već imaju razvijene dobre prakse održavanja sjednica u uvjetima pandemije. One idu od održavanja sjednica uživo u dovoljno velikim prostorijama koje omogućavaju poštivanje epidemioloških mjera pa do korištenja različitih online alata koji osiguravaju održavanje sjednica u stvarnom vremenu.

"Navedeni primjeri pokazuju kako se u slučaju sjednica Senata zagrebačkog Sveučilišta ne radi o izostanku kvalitetnih alternativa, nego o nedemokratskom habitusu aktualnog rektora i njegovih suradnika", poručuju iz Gonga.