SPLIT

Gojo izabran za predsjednika Gradskog vijeća

23.06.2009 u 12:33

Bionic
Reading

Na današnjoj konstituirajuća sjednici, za predsjednika splitskog Gradskog vijeća izabran je Tomislav Gojo s koalicijske liste HDZ-a, HSS-a i HSLS-s

Za Goju je glasalo 16 vijećnika, dok su ostali bili suzdržani. Tomislav Gojo iz HDZ-a predložen je za predsjednika od strane Nezavisne liste Željka Keruma, piše Dalmacija news.

'Pozvao bih vas sve na suradnju kako bismo ostvarili sve važne gradske projekte. Također vam dajem obećanje da ću imati ravnopravan odnos prema svim vijećnicima bez obzira kojoj stranci pripadaju', rekao je vijećnicima Gojo.

Za njegovog prvog zamjenika izabrana je jednoglasno Nevenka Bečić, sestra Željka Keruma, a za drugog zamjenika je izabran Darko Parić iz redova SDP-a, također jednoglasno. Nezavisna lista Željka Keruma ovime je potvrdila koaliciju s HDZ-om kako na gradskoj tako i na županijskoj razini i još jednom dokazala kako je HDZ prepuštanjem predsjedničke funkcije u Županijskoj skupštini osigurao predsjedničku stolicu u Gradskom vijeću gdje je osvojio tek četiri od 25 vijećničkih mjesta.

Trzavica između SDP-a i Nezavisne liste označila je početak rada Gradskog vijeća, ali i pokazala kako će SDP u budućem radu Vijeća imati kritički stav. Naime, SDP-ov vijećnik Marin Jurjević je ovom prilikom iskazao žaljenje što je prva konstituirajuća sjednica započela presedanom, prvim u 20 godina rada Vijeća.

Kerum je naglasio da pregovore o suradnji nije dogovarao s premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderomte je potvrdio da još uvijek nije svoju imovinu prebacio naodvjetnički ured, već će to učiniti njegova sestra Nevenka Bečić dokraja zakonskog roka. Koji je to ured, nije želio kazati.

'Nijedan predstavnik naše liste nije izabran ni u Mandatno povjerenstvo ni u Povjerenstvo za izbor i imenovanje, a bilo je potrebno samo malo dobre volje da se prepozna da u ovom vijeću postoji i koalicija. Ovim činom uvrijedilo se dio građana koji su glasali za nas', rekao je Jurjević.

'Molim Jurjevića i listu SDP-a da nam oprosti na našem političkom neiskustvu. Mi smo željeli razgovarati s vašom listom, ali kako znaš, Marine, jučer ti je bio isključen mobitel. Zato prihvaćamo odustajanje Luke Podruga i ulazak Marina Jurjevića u Povjerenstvo za izbor i imenovanje', rekao je gradonačelnik Željko Kerum. Ipak najrječitija je bila Kerumova sestra, potpredsjednica vijeća Nevenka Bečić ne dozvoljavajući komentare drugih vijećnika o koalicijskim odnosima Nezavisne liste i HDZ-a.

'Mi smo demokratski nastrojeni i do kraja sjednice će se dobro vidjeti da smo mislili o zastupljenosti', rekla je Bečić odgovarajući na komentare Nikole Grabića koji je istaknuo da je relativni pobjednik trebao predložiti predsjednika iz svojih redova te da se inicira politička borba unutar vijeća.