UMJETNIČKA PODVALA

Goebbelsov tekst na stranačkim web stranicama u Srbiji

11.04.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Dva mlada beogradska dramaturga bez stalnog posla, Maja Pelević i Milan Marković, učlanila su se proteklih mjeseci u sve stranke u Srbiji, provjeravajući što bi dobili zauzvrat, te su im pritom podvalili tekst Hitlerova majstora propagande Josepha Goebbelsa koji su svi, uz pohvale njima, objeručke prihvatili. Jedna stranka je čak Goebbelsov tekst s ponosom istaknula na svojim službenim internetskim stranicama

Iskustvo su pretočili u dramski tekst koji je javno čitan u nedjelju u Domu omladine u Beogradu. Maja Pelević za Slobodnu Europu izjavila je da se u čaršiji naveliko priča o partitokraciji u kulturi, ali da nitko nije imao hrabrosti izaći i to konkretno reći. Ideja za ovu neobičnu subverziju nastala je nakon što su dobili zadatak da u časopisu Scena napišu tekst o kulturnoj politici u Srbiji danas, kako je biti mladi umjetnik u danim okolnostima.

'Razmišljali smo', kaže Maja Pelević, 'kako to napraviti i došli smo do ideje da vidimo bismo li mi lako napredovali i bi li naši životi drukčije izgledali da smo postali članovi stranaka.' Ovo dvoje umjetnika, čiji se tekstovi izvode na beogradskim scenama i unatoč tome nisu nigdje stalno angažirani, željeli su progovore o onome s čim se suočavaju mladi stvaratelji.

Prvi korak u ovom eksperimentu je bio prilagođavanje teksta Josepha Goebbelsa iz 1928. godine 'Znanje i propaganda', koji su poslali na sve stranačke adrese kao platformu kojom se preporučuju za angažman. Odgovor jedne stranke na ponuđenu Goebbelsovu platformu:

'Draga Majo i Milane, tekst sam pročitao i proslijedio. Pokazali ste se kao potpuno svjesni uloge angažiranih ljudi u konceptu angažirane kulture koji pritom ne sliči na isto to u službi ranijih autoritarnih sistema.' Maja Pelević kaže da su sve partije pozitivno reagirale.

'Neke su čak bile oduševljene, nijedna nije prepoznala Goebbelsov tekst, čak je osvanuo na službenim stranicama jedne stranaka', napominje Maja. Nakon što su razotkrili svoju prijevaru, imali su zakazano javno čitanje teksta ožujku u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali su naknadno jedne večeri kasno pozvani da dođu s tekstom i tada im je rečeno da to nije za njih jer tekst 'nije dovoljno uobličen'.

Javno čitanje je bilo u nedjelju u Domu omladine. Publici je prikazan i audio materijal o nastanku projekta i razgovora u strankama, uz čitanje dijelova Goebbelsovog teksta 'Znanje i propaganda'.