JOSIPOVIĆ O PROSVJEDU BRANITELJA

Godinama se 'žmirilo' na zločine

15.01.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas da nema razloga da se hrvatski branitelji osjećaju izdanima, a pojašnjavajući, na traženje novinara, svoju jučerašnju izjavu u vezi korupcije u državnom vrhu kao udruženom zločinačkom činu, rekao je da je govorio načelno o korupciji te o percepciji koja vlada o njoj

'Branitelji su naš ponos i ljudi koji su stvorili ovu zemlju svojim zalaganjem i žrtvovanjem', rekao je predsjednik Josipović u Svetom Križu Začretju komentiravši na zamolbu novinara održavanje braniteljskog prosvjeda na glavnom zagrebačkom trgu.

Politika i pravni sustav promovirali su poštivanje Domovinskog rata i položaj hrvatskih branitelja, ali iznimno situacije u kojima je netko prekršio međunarodno pravo dio su interesa pravosuđa. Vidjeli smo da je riječ o jednoj situaciji koja je rezultat određenih propusta da se u nizu godina provjere navodi je li netko počinio kazneno djelo. Šteta je da se to dogodilo, jer bi danas situacija bila puno mirnija, ocijenio je predsjednik.

Kazavši da je zatražio da se to provjeri, ustvrdio je da je vidljivo da su neke od poruka u 'cijeloj toj priči' bile smišljene da se generira nezadovoljstvo.

Bilo je određenih manipulacija i s popisom koji se pojavio o 300 osoba koje netko traži zbog ratnih zločina, a koji je potpuno nerelevantan. Taj popis je nevjerodostojan, ponovio je Josipović ustvrdivši da je bilo određenih manipulacija s tim u vezi.

'Mislim da bi bilo vrijedno da se istraži kako je nastao taj popis i kako je došao u hrvatsku javnost i s kojim ciljem', poručio je hrvatski predsjednik.

Na tvrdnju novinara da postoje različita tumačenja nedavnog sastanka čelnika hrvatskog i srpskog pravosuđa o tome, predsjednik Josipović je istaknuo da je važno da cjelokupna javnost i branitelji budu informirani o svemu što se radi.

'Ako je bilo propusta, vjerujem da će Vlada i Ministarstvo pravosuđa dati odgovarajuću informaciju', rekao je Josipović koji smatra da nema razloga za široko nezadovoljstvo i zabrinutost da će svaki branitelj koji prijeđe granicu biti uhićen.

'Branitelji su najzaslužniji za međunarodno priznanje i kao i svi ostali građani zaslužuju znati punu istinu', istaknuo je predsjednik Josipović.

Pojašnjavajući, na traženje novinara, svoju jučerašnju izjavu u vezi korupcije u državnom vrhu kao udruženom zločinačkom činu, predsjednik Josipović rekao je da je govorio načelno o korupciji te o percepciji koja vlada o njoj.

'Vidimo da se vode neki postupci, pustimo pravosuđu da ih dovrši, pa ćemo onda o imenima i detaljima', rekao je predsjednik Ivo Josipović novinarima prigodom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji.