nepostojeći uključiv politički sustav

Godina dana od uspostave talibanske vlasti u Afganistanu: Osiromašili zemlju, ugušili temeljna ženska prava i ograničili medijske slobode

14.08.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Talibani su 'teško prekršili i zlorabili prava afganistanskih žena i djevojčica', kazala je glasnogovornica EU-a u nedjelju uoči prve godišnjice uspostave talibanske vlasti u Afganistanu

'Talibani nisu uspjeli uspostaviti uključiv politički sustav, negirajući tako težnje afganistanskog naroda', poručila je priopćenjem glasnogovornica Europske službe za vanjsko djelovanje Nabila Massrali.

U ponedjeljak će Afganistan obilježiti godinu dana od talibanskog preuzimanja vlasti. Talibani su ugušili temeljna ženska prava i ograničili medijske slobode, dok su veliki dijelovi zemlje utonuli u siromaštvo.

Nijedna zemlja nije priznala talibansku vladu, a žene su izašle na ulice kako bi osudile ograničenja prava na rad i slobodu kretanja te na pristup obrazovanju. U subotu su talibanske snage ponovno batinama rastjerale miran prosvjed desetak žena koje su marširale ulicama Kabula uzvikujući 'Hrana, rad i sloboda'.

Europska unija također je osudila postupanje prema narodu Hazara i šiitskom stanovništvu u Afganistanu te 'sustavnu zloupotrebu njihovih ekonomskih, socijalnih, kulturnih, građanskih i političkih prava'. EU je talibane nazvala 'afganistanskim de facto vlastima'.

  • +16
Talibani preuzimaju vlast u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

'Afganistan ne smije ostati sigurno utočište za teroriste, niti prijetnja međunarodnoj sigurnosti', dodaje se u priopćenju. Talibani su ponovno preuzeli vlast u Kabulu 15. kolovoza 2021., nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana, čime je završena 20-godišnja misija NATO-a u zemlji.