MAVROVIĆ NAPUSTIO SKUP

'GMO je sotonska priča, sjeme zla i obmane'

21.04.2009 u 14:14

Bionic
Reading

GMO je sjeme zla i obmane, nešto što ne može donijeti dobro čovječanstvu, rekao je danas predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović na radionici dr. Jeremyja Sweeta 'Suživot GMO-a s ekološkom poljoprivedom' koju je u Osijeku organizirao Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo

OSIJEK - Mavrović je na spomenutu radionicu došao iskazati svoje, ali i, kako je rekao, nezadovoljstvo svih hrvatskih poljoprivrednika činjenicom da se GMO u Hrvatsku uvodi na mala vrata, izvještava Jutarnji list.

'Naslov ove radionice je toliko bešćutan, ružan, neprimjeren i perfidan. To bi bilo nešto poput toga da je papa Ivan Pavao II. čitao Hitlerove spise pa se išao malo duhovno obnavljati. Način na koji ovaj čovjek ovdje dolazi pričati preko EU fondova je strašan. Ovo je jedna sotonska priča i nju bi trebalo završiti što je prije moguće', kazao je Mavrović okupljenim novinarima, a isto je ponovio i nešto poslije na samoj radionici, nekon čega je napustio skup kazavši da ne želi u tome sudjelovati.

No, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Stjepan Mikolčić ne dijeli Mavrovićevo mišljenje.

'Ovom radionicom privodimo priču o GMO-u. Mi smo to područje uredili Zakonom iz 2005. godine, a sve je usklađeno s legislativom EU. To uređuje puštanje GMO-a u okoliš, njegovu uporabu u ograničenim zasebnim prostorima i njegovo stavljanje u promet. Zakoni i posebni propisi to jasno utvrđuju. U Osijeku smo osposobili laboratorij za identifikaciju GMO-a u sjemenu i selekcijskom materijalu i GMO je moguće puštati u okoliš u zaštićenim i propisanim područjima koja će utvrditi Vlada', kazao je Mikolčić, dodavši da će biti definirana i područja u kojima GMO-a neće biti, kao što su primjerice područja u kojima se proizvodi ekološka hrana.

Ravnatelj Zavoda Ivan Đurkić pak tvrdi da 'niti jedan gram sjemena u ovom Zavodu nije deklariran i pušten na hrvatsko tržište kao GMO sjeme.' 'Bilo je upita od sjemenskih kompanija da li možemo u postupak ispitivanja staviti sorte koje imaju GMO konstituciju, ali mi smo ih odbili', rekao je Đurkić.

Radionici je nazočio i umirovljeni sveučilišni profesor genetike i oplemenjivanja bilja Marijan Jošt, koji je stigao tek nakon intervencije saborske zastupnice Marijane Petir, jer prethodno nije pozvan na skup.

'Genetičko inženjerstvo je loša znanost u službi velikog biznisa. U našoj Vladi se nalazi krtica, no ja ne mogu reći tko je to. Što to znači krtica? Multinacionalne kompanije koje imaju ogromnu financijsku moć kupuju ljude, utjecajne političare i znanstvenike i preko njih ulaze u pojedine države i bojim se da se to događa i u Hrvatskoj. Ovakav skup, s ovakvim čovjekom je na žalost ruglo. Naš Zavod za javno zdravstvo tvrdi da u 3000 uzoraka nijedan nije bio pozitivan na GMO, a prije nekoliko godina osječki Zavod je u 30 uzoraka našao 14 pozitivnih, nakon čega je ravnatelj bio smijenjen. To vam sve govori', zaključio je Jošt.