VLATKO SILOBRČIĆ

Glunčićeva izjava nedopustiva i trebalo ga je smijeniti

22.12.2016 u 13:41

Bionic
Reading

Akademik Vlatko Silobrčić, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, poručio je u četvrtak kako je izjava državnog tajnika Ministarstva obrazovanja Matka Glunčića o rezultatima PISA testiranja nedopustiva te kako nema mjesta za njegovu ispriku nego samo za njegovu smjenu, a u priopćenju je reagirao i na dio jučerašnje sjednice Odbora za znanost na kojem ponovno nije donesen nikakav zaključak u vezi sa stanjem u Odboru za etiku

"Glunčićeva javna izjava toliko je nedopustiva da, u mome sustavu vrijednosti, nema mjesta za ispriku. Ima samo za smjenu", poručio je Silobrčić referirajući se na sjednicu Odbora za znanost koji je, kako su naveli u svom zaključku, "primili na znanje Glunčićevu ispriku za neprimjerenu izjavu koja je mogla imati diskriminacijski karakter".

Državni tajnik Glunčić nedavno je kao razlog lošeg uspjeha naših učenika na PISA-inom testiranju naveo sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina i djece s teškoćama u razvoju.

Silobrčić, koji je svoju ostavku na dužnost predsjednika Odbora za etiku obrazložio time da se na njega radio pritisak zbog mišljenja koje Odbor treba donijeti u slučaju navodnog plagiranja ministra znanosti Pave Barišića reagirao je i na dio sjednice Odbora za znanost na kojem niti nakon 'naelektrizirane' rasprave ponovno nije donesen nikakav zaključak u vezi sa stanjem u Odboru za etiku u kojem su ostavku podnijela još dva člana, a Rektorski zbor je "zbog gubitka vjerodostojnost i formalnog legitimiteta za daljnje djelovanje" zatražio njegovo raspuštanje.


"Primio sam poziv za sjednicu saborskog Odbora dan prije sjednice, a dnevni red sjednice na sam dan. Imao sam iskustvo od prethodne sjednice istoga odbora, kad sam beskorisno proboravio u kafiću Sabora više od sata. Nakon što sam vidio dnevni red ove sjednice, odlučio sam kopirati moju izjavu o ostavci na mjesto predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokome obrazovanju u 10 primjeraka i tu jednu stranicu potpisanoga teksta predati tajnicama Odbora. Sačekao sam predsjednika Odbora i obavijestio ga o tome. Rekao mi je da ja ne moram biti na sjednici. Nakon toga sam napustio Sabor.

Tek je, tvrdi, iz Hininog izvještaja doznao da je točka o njegovoj ostavci završila bez zaključka.

Silobrčić se u priopćenju osvrnuo na pojedinačne diskusije u raspravi - Željka Reinera, Mirjane Gopić, Zlatka Hasanbegovića i Ante Čovića kojima je "čestitao na viteškom napadanju osobe koja nije prisutna".

Željku Reineru (HDZ), koji se zapitao i je li točno da je Silobrčić, koji je bio došao na sjednicu, otišao uz obrazloženje da ide na aerodrom, a zapravo je otišao na sjednicu "krnjeg" Odbora za etiku koji je zasjedao u isto vrijeme bez članova koji su dali ostavke, poručio je kako mu je drago što se brine o tome gdje je on (Silobrčić) i kada, te zašto." Nadam se da slobodu kretanja još uvijek imam. Uključujući i to da idem na sjednicu OEZVO-a kojeg sam član", poručio mu je Silobrčić.

Predstavnicu Agencije za znanost i obrazovanje Mirjanu Gopić koja je na jučerašnjoj sjednici ustvrdila kako Odbor za etiku održava sjednicu te da čuje i kako imaju kvorum od pet članova, Silobrčić pita što netko tko radi u administraciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje predstavlja na sjednici saborskog Odbora. "Gospođa je bila tajnica prethodnog saziva Odbora za etiku i nisam siguran kakva je njezina uloga u tome da su novinari morali otkriti postojanje 'zaostalih predmeta' od prethodnog saziva OEZVO-a. Siguran sam, međutim, u njezinu ulogu u 'rješavanju krize' sadašnjeg Odbora za etiku. Gospođa je u dva navrata, neposredno prije sjednica toga odbora napisala svoja pravnička mišljenja koja od nje nitko nije tražio. Ona su se, u oba slučaja, svodile na to da se pokuša osujetiti održavanje planirane sjednice. To joj je ovaj put skoro uspjelo, ali ipak ne", poručio je Silobrčić.

Zlatku Hasanbegoviću (HDZ) koji je Silobrčića imenovao glavnim problemom Odbora jer je "zlorabio mjesto predsjednika u svrhu političko stranačke aktivnosti za stranku Pametno" te ga je prozvao da u javnom životu nastupa kao političko-stranački aktivist čime se diskvalificira za članstvo u tom Odboru, Silobrčić poručuje kako je "za svaku pohvalu iznimna pronicljivost i argumentiranost njegovih gledišta". "Neću ni nagađati odakle on to zna. Jer on je takva osoba: on to jednostavno zna. Što se tiče moje pripadnosti stranci Pametno, ona nije nikakva tajna. To da pripadnik stranke ima sva građanska prava, trebalo bi biti jasno. I zašto se 'pripadnik stranke' ne bi smio boriti za etička načela, zna samo dotični gospodin", ustvrdio je Silobrčić.

U priopćenju se referirao i na jučerašnji istup Ante Čovića, predstavnika Rektorskog zbora koji se složio s Hasanbegovićem da je Predsjednik Odbora za etiku postao njegov glavni problem te kako Odbor radi u okrnjenom sastavu i izgubio je formalni legitimitet, vjerodostojnost i gubitak moralnog kredibiliteta.

"Predstavnik Rektorskog zbora? Ja znam da dotični gospodin ima sasvim konkretne osobne interese da se sadašnji Odbor za etiku onemogući u radu. Možda bi to ipak moglo biti objašnjenje za njegov dolazak na sjednicu odbora", zapitao se u priopćenju Silobrčić.