TKO JE VLAST U SPLITU?

'Glumite oporbu, a samo opstruirate i punite džepove'

13.10.2016 u 15:42

Bionic
Reading

'Najviše bih volio da ste mi svi u oporbi', poručio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na početku sjednice Gradskog vijeća, za koju se predviđa da će potrajati dva dana. Nakon punih dva sata rešetanja vijećničkim pitanjima na red je došao njegov izvještaj o izvršenju proračuna u prvoj polovini godine, a tu su se svi pomalo pogubili. Nitko više nije siguran tko je na vlasti, a tko u oporbi

Splitski HDZ, naime, podržao je Baldasarov prijedlog da se na dnevni red sjednice uvrsti prodaja nekih gradskih nekretnina, mahom derutnih poslovnih prostora u centru grada, kako bi se namaknulo najmanje petnaestak milijuna kuna za koje se tvrdi da su potrebni za dovršetak dviju osnovnih škola i ostale investicije.

S druge strane, vijećnici SDP-a kritizirali su izvještaj o izvršenju proračuna koji su prije manje od godinu dana sami usvojili, a na koncu su i glasovali protiv.

'Drago mi je priznanje nerada i drago mi je da kritike dolaze od onih koji su izrađivali proračun. Ne pamtim da se do sada tako nešto dogodilo', započeo je Luka Podrug (HČSP), da bi mu odgovorio predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Milan Blaževski tvrdnjom kako je govorio 'samo o stavkama proračuna' i kako njegova stranka nije promijenila stav.

'Za informaciju dušobrižnicima, mi smo oporbeni vijećnici i tako ćemo se ponašati', nadovezao se Gojko Čepo (SDP), da bi ga s druge strane vijećnice HDZ-ovac Duje Sučić upitao zašto - kad su već u oporbi - SDP-ovci ne podnose ostavke u nadzornim odborima i upravnim vijećima u koje ih je imenovao Baldasar. I Podrug je zaključio da je Split u jedinstvenoj situaciji u kojoj se desnicu proziva da je na vlasti, a nema je na funkcijama u gradskim tvrtkama i ustanovama, a ljevica koja je navodno u oporbi zauzela je sve i 'ubire naknade'.

'Dio SDP-ovaca već je razriješen, a o drugom dijelu uskoro ćemo se izjasniti', dodao je Čepo.

Za vrhunac splitskog apsurda treba naglasiti da su Baldasarovi zamjenici Aida Batarelo (SDP) i Goran Kovačević (HNS) ostali na svojim funkcijama usprkos političkom razlazu s gradonačelnikom. Navodno je odlučeno da 'tehnički trebaju odraditi mandat'. Tako je Batarelo branila izvještaj o izvršenju proračuna, a njezini vlastiti stranački kolege glasali su - protiv.

'Ne znamo postoji li uopće SDP kao takav, veliki vođa vas je raspustio, a između sebe ste se posvađali. Ali proglašavati sebe oporbom je politička nekorektnost', ustvrdio je Hrvoje Marušić (HDZ). Čepo mu je odgovorio da nije siguran zastupa li ovaj sebe kao poduzetnika ili gradskog vijećnika - jer Marušić je silno zainteresiran za izmjene GUP-a po kojima bi u rekreacijskoj zoni gradio svoju školu i stambene sadržaje.

'Uostalom, naš 'veliki vođa' ispratio je neke vaše vođe iz politike, a neke i u Remetinec. A vaša stranka politički program izlaže pred sudovima i ima nepravomoćnu presudu za pljačkanje države', žestio se SDP-ovac Čepo.

Posebno dirljiv bio je apel Luke Podruga (HČSP) - izrazio je zabrinutost za funkcioniranje grada u idućem periodu i pozvao sve pročelnike i politički instalirane kadrove da 'rade ili daju ostavke'.

'Na točkama o prodaji gradskih nekretnina događa se svjesna opstrukcija i SDP mora odgovoriti hoće li to činiti do kraja mandata. Kažete 'mi nismo vlast, a ne damo odbore', to je vaše geslo za izbore. Građani će trpjeti godinu dana, a vi ćete ubirati u džepove', kazao je.

'Vi ste iz nekih svojih razloga podrška svakoj vlasti', odgovorio mu je Čepo.

Sam splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, inače, u procesu je formiranja svog kluba vijećnika koji će se sastojati od bivših pravaša, bivših članova Kerumovog HGS-a i bivših nezavisnih vijećnika, a bivšoj stranci oteo je i vijećnika Vojka Božulića. Očekuje se da će klub na koncu imati sedam ili osam članova; to nije dovoljno za većinu, ali jest više od SDP-a, što je Baldasaru po svemu sudeći vrlo bitno.