VELIKI INTERES

Glumio D'Annunzija pred Guvernerovom palačom, policija osiguravala otvorenje izložbe

12.09.2019 u 22:23

Bionic
Reading

Izložba 'D'Annunzijeva mučenica – L'olocausta di D'Annunzio', otvorena je u četvrtak navečer u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, točno na 100. godišnjicu okupacije Rijeke koju su proveli Gabriele D'Annunzio i paravaojna skupina legionara. Prije otvorenja izložbe, policija je pred Guvernerovom palačom imala posla

Još od predstava Olivera Frljića u HNK-u Ivana pl. Zajca ne pamtimo da je neki kulturni događaj morala 'čuvati' policija, kao što je to bilo u četvrtak na otvorenju izložbe 'D’ Annunzijeva mučenica/L’olocausta di D’Annunzio' koja je privukla masu posjetitelja i medija, piše Novi list.

Nakon jutrošnjeg incidenta s talijanskom zastavom, samo otvorenje prošlo je u miru, ali se ispred Guvernerove palače ipak pojavio ekscentrično odjeveni pojedinac koji je 'glumio' D’Annunzija pa ga je policija legitimirala, navodi riječki dnevnik.

  • +5
Otvaranje izložbe u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Autorice izložbe su Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić. Ovo je prva značajnija izložba koja čini sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i ostat će otvorena do kraja siječnja 2021. godine.

>>> [VIDEO] Obersnel: Mi na tog čovjeka ne možemo gledati sa simpatijama. Uništio je sve što je dotaknuo

Otvarajući izložbu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je rekla da je ovdje tematizirano vrlo turbulentno i prijelomno povijesno razdoblje u kojem su se začele te počele provoditi neke od najpogubnijih ideologija, čije posljedice, kako je rekla, osjećamo i danas.

  • +11
Otvorena izložba 'D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio' Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

To su bile ideje koje su imale destruktivne posljedice jednoumlja, koje su pokušale uništiti tadašnju multietničnost Rijeke, rekla je ministrica. U sadašnjem vremenu je posebno bitno istaknuti da o kontroverznim pitanjima i prijeporima iz prošlosti trebamo progovarati na ovakvim mjestima, na stručan, nepristran i objektivan način, bez dnevnopolitičkih i populističkih pristupa, rekla je i istaknula da je izložba upozorenje što se može dogoditi ako se zaborave temeljne vrijednosti.